búvárpók fn 3A1 (Áll)

’rendsz. állóvizekben élő, harang alakú hálóját a potrohszőrein szállított levegővel feltöltő, szürkés színű pók, ill. e pókok faja (Argyroneta aquatica)’ ❖ a búvárpók nemcsak a harangjában – nyári lakásában – tartózkodik a víz alatt, hanem ide-oda kúszik a vízi növényeken, hogy zsákmányt keressen (1933 Az állatok világa CD46) | Argyroneta aquatica […] búvárpók (1978 Hétnyelvű névszótár C6711, 108) | A búvárpók a teleléshez is harangot készít, de előfordul, hogy üres csigaházba hordja a levegőt, és abban rejtőzik el (1993 A magyarság kézikönyve CD06).

a. (egysz-ban) ’〈az egyedül ezt a fajt magában foglaló nem elnevezéseként〉’ ❖ Buvárpók (Argyroneta Walck.), a csőszövőpókok (Tubitelariæ) alrendjének egyik neme (1893 PallasLex. CD02).

Vö. ÉKsz.

búvárpók főnév 3A1 (Áll)
rendsz. állóvizekben élő, harang alakú hálóját a potrohszőrein szállított levegővel feltöltő, szürkés színű pók, ill. e pókok faja (Argyroneta aquatica)
a búvárpók nemcsak a harangjában – nyári lakásában – tartózkodik a víz alatt, hanem ide-oda kúszik a vízi növényeken, hogy zsákmányt keressen
(1933 Az állatok világa)
Argyroneta aquatica […] búvárpók
(1978 Hétnyelvű névszótár)
A búvárpók a teleléshez is harangot készít, de előfordul, hogy üres csigaházba hordja a levegőt, és abban rejtőzik el
(1993 A magyarság kézikönyve)
a. (egysz-ban)
〈az egyedül ezt a fajt magában foglaló nem elnevezéseként〉
Buvárpók (Argyroneta Walck.Walckenaer), a csőszövőpókok (Tubitelariæ) alrendjének egyik neme
(1893 PallasLex.)
Vö. ÉKsz.

Beállítások