combos mn és fn 

I. mn 15A

1. ’vastag, erős combú 〈ember, ritk. állat, es. láb〉’ ❖ [a magyarok, akiknek] meg-van még Honnosi [= hunnusi, vagyis hun] vérek Meljesek és karosok, tzombosok és farosok (1786 Édes Gergely 7095002, 36) | Két kövér czombos ficzkót tolnak a szinpadra (1860 Vasárnapi Újság CD56) | [a gyerekek a játék] végén kitépik a kabócák hosszú, combos lábait, és kipróbálják, hogyan tudnak láb nélkül menni (1940 Veres Péter C4411, 105).

2. (ritk, Mezőg) ’felfelé keskenyedő szőlőtőkét kialakító 〈metszési, művelési mód〉’ ❖ [hazánkban kis] térre terjed ki a combos mivelés, melylyel leginkább Erdélyben (mint különböző karikás mivelésmódokkal) találkozhatni (1896 PallasLex. CD02).

II. fn 4A (Sp)

’〈küzdősportokban:〉 combra mért erős ütés v. rúgás’ ❖ [a Nemzeti Sportcsarnokban] néhány éve a [boksz] helyére lépett a kick-box, a kung-fu, a thai-box, […] most is zeng az „üsd ki!”, de a „megy a bal” helyett olyanokat hallani, hogy: „combost neki!” (1996 Magyar Hírlap CD09).

Vö. CzF.; TESz. comb

combos melléknév és főnév
I. melléknév 15A
1.
vastag, erős combú 〈ember, ritk. állat, es. láb〉
[a magyarok, akiknek] meg-van még Honnosi [= hunnusi, vagyis hun] vérek Meljesek és karosok, tzombosok és farosok
(1786 Édes Gergely)
Két kövér czombos ficzkót tolnak a szinpadra
(1860 Vasárnapi Újság)
[a gyerekek a játék] végén kitépik a kabócák hosszú, combos lábait, és kipróbálják, hogyan tudnak láb nélkül menni
(1940 Veres Péter)
2. (ritk, Mezőg)
felfelé keskenyedő szőlőtőkét kialakító 〈metszési, művelési mód〉
[hazánkban kis] térre terjed ki a combos mivelés, melylyel leginkább Erdélyben (mint különböző karikás mivelésmódokkal) találkozhatni
(1896 PallasLex.)
II. főnév 4A (Sp)
〈küzdősportokban:〉 combra mért erős ütés v. rúgás
[a Nemzeti Sportcsarnokban] néhány éve a [boksz] helyére lépett a kick-box, a kung-fu, a thai-box, […] most is zeng az „üsd ki!”, de a „megy a bal” helyett olyanokat hallani, hogy: „combost neki!”
(1996 Magyar Hírlap)
Vö. CzF.; TESz. comb

Beállítások