cölöpépítmény fn 4B

’cölöpökből készült építmény’ ❖ a tengerszemnek a partján látszanak egymás mellett a legősibb cölöpépítmények, egy [hódok által épített] mesterséges gát, amellett sorba épült gömbölyű kunyhók (1872 Jókai Mór CD18) | A bajhalmi rengeteg közepett van egy hajdani pogány sír; egy cölöpépítmény, ami valóságos hajdankori emlék (1885 Jókai Mór CD18) | [a katonai] támpontokat és a községeket földsáncokkal és fenyőfaszálakból készült cölöpépítményekkel vették körül (1941 Bánlaky József CD16).

a. ’cölöpökből készült tartószerkezet’ ❖ a házak cölöpépitményeken nyugszanak (1925 Kosztolányi Dezső C2750, 187) | cölöpépítményre épített kikötőből (1966 Schneider Lipót CD52) | Jégzajlás ellen kovácsoltvas láncolattal védték a folyami malom cölöpépítményét (1979 NéprajziLex. CD47).

b. ’ilyen tartószerkezeten nyugvó, a talajszint fölé épült (fa)ház’ ❖ [a halászok által készített rekesztékek] néhány lábnyira a víz szine fölé emelkednek, a távolból ugy néznek ki, mint valami vizi erőditvények, vagy valamely őskori czölöp-épitmények titokteljes karozatai (1870 Orbán Balázs CD22) | engem tényleg nem érdekel az a talajvízben álló, omladozó, penészes „cölöpépítmény(1973 Domonkos István 1037007, 94).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

cölöpépítmény főnév 4B
cölöpökből készült építmény
a tengerszemnek a partján látszanak egymás mellett a legősibb cölöpépítmények, egy [hódok által épített] mesterséges gát, amellett sorba épült gömbölyű kunyhók
(1872 Jókai Mór)
A bajhalmi rengeteg közepett van egy hajdani pogány sír; egy cölöpépítmény, ami valóságos hajdankori emlék
(1885 Jókai Mór)
[a katonai] támpontokat és a községeket földsáncokkal és fenyőfaszálakból készült cölöpépítményekkel vették körül
(1941 Bánlaky József)
a.
cölöpökből készült tartószerkezet
a házak cölöpépitményeken nyugszanak
(1925 Kosztolányi Dezső)
cölöpépítményre épített kikötőből
(1966 Schneider Lipót)
Jégzajlás ellen kovácsoltvas láncolattal védték a folyami malom cölöpépítményét
(1979 NéprajziLex.)
b.
ilyen tartószerkezeten nyugvó, a talajszint fölé épült (fa)ház
[a halászok által készített rekesztékek] néhány lábnyira a víz szine fölé emelkednek, a távolból ugy néznek ki, mint valami vizi erőditvények, vagy valamely őskori czölöp-épitmények titokteljes karozatai
(1870 Orbán Balázs)
engem tényleg nem érdekel az a talajvízben álló, omladozó, penészes „cölöpépítmény
(1973 Domonkos István)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások