dugipénz fn 4B8

1. ’titokban, kül. személyes célokra félretett pénz’ ❖ A belső zsebébe nyúlt, kivett belőle három százast és a felesége ölébe tette. […] Flóriánné nagyon örült a pénznek. – Terikének úgy is kell egy télikabát! Nekem is van egy kis dugi-pénzem... ha hozzácsapom, elég is lesz rá (1964 Kamondy László C5298, 38) | [Svájcban] tartja ő maga is a maga kis dugipénzét (1990 Országgyűlési Napló CD62) | Még szerencse, hogy volt egy kis dugipénz a ládafiában (1998 Magyar Hírlap CD09) | Lám, mindenkinek van dugi pénze. Van a háziasszonyoknak, van nekem, van a pártoknak (2000 Magyar Hírlap CD09).

2. ’vkinek titokban adományozott pénz’ ❖ Biztos, hogy a parlamentnek sikerült visszafordítania azokat a folyamatokat, amelyek a magyar sportot a rendezetlenség, a csaláskényszer, a dugipénzek, az önnön hírnevéhez méltatlan kuplerájállapotba sodorták? (1996 Magyar Hírlap CD09) | [A gyerek zsebpénzként] kapjon a korának és az Ön pénztárcájának megfelelő összeget s ha ez elfogy, semmiképp se szánja meg dugipénzzel! (1998 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉKsz. dugi; ÉKsz.².

dugipénz főnév 4B8
1.
titokban, kül. személyes célokra félretett pénz
A belső zsebébe nyúlt, kivett belőle három százast és a felesége ölébe tette. […] Flóriánné nagyon örült a pénznek. – Terikének úgy is kell egy télikabát! Nekem is van egy kis dugi-pénzem... ha hozzácsapom, elég is lesz rá
(1964 Kamondy László)
[Svájcban] tartja ő maga is a maga kis dugipénzét
(1990 Országgyűlési Napló)
Még szerencse, hogy volt egy kis dugipénz a ládafiában
(1998 Magyar Hírlap)
Lám, mindenkinek van dugi pénze. Van a háziasszonyoknak, van nekem, van a pártoknak
(2000 Magyar Hírlap)
2.
vkinek titokban adományozott pénz
Biztos, hogy a parlamentnek sikerült visszafordítania azokat a folyamatokat, amelyek a magyar sportot a rendezetlenség, a csaláskényszer, a dugipénzek, az önnön hírnevéhez méltatlan kuplerájállapotba sodorták?
(1996 Magyar Hírlap)
[A gyerek zsebpénzként] kapjon a korának és az Ön pénztárcájának megfelelő összeget s ha ez elfogy, semmiképp se szánja meg dugipénzzel!
(1998 Magyar Hírlap)
Vö. ÉKsz. dugi; ÉKsz.²

Beállítások