elefántfóka fn 6A (Áll)

’nagy termetű, barnás színezetű fóka, amelynél az ivari kétalakúság annyira kifejezett, hogy rövid ormányú hímjének mérete a nőstényének többszöröse is lehet’ ❖ [az előadó leírta] a viziemlősök közül az elefánt-fókát, a rozmárt, a közönséges cetet (1901 Budapesti Hírlap nov. 24. C0056, 11) | Az elefántfóka igen esetlenül mozog a szárazon (1929 Az állatok világa ford. CD46) | Az elefántfókák vadászat céljából naponta több órát töltenek 500 méternél is nagyobb mélységben (2000 Figyelő CD2601).

a. (egysz-ban, kötött szókapcsolat részeként fajnévben is) ’〈az ilyen fókák fajai alkotta nem elnevezéseként〉’ ❖ Elefántfóka (Macrorhinus) (1912 RévaiNagyLex. C5702, 291) | A hólyagos fókák második nemét az elefántfókát (Macrorhinus F. Cuv.) a XVIII. század elején Dampier ismertette először. Teljes biztossággal csak két fajt különböztethetünk meg: déli (Macrorhinus leoninus L.) és északi elefántfókát (M. [= Macrorhinus] angustirostris Gill.) (1929 Az állatok világa ford. CD46) | Elefántfóka (Mirounga): a fókafélék családjába tartozó, a legnagyobb testű fókákat magában foglaló nem (1998 MagyarNagyLex. C5820, 168).

Vö. ÉKsz.

elefántfóka főnév 6A (Áll)
nagy termetű, barnás színezetű fóka, amelynél az ivari kétalakúság annyira kifejezett, hogy rövid ormányú hímjének mérete a nőstényének többszöröse is lehet
[az előadó leírta] a viziemlősök közül az elefánt-fókát, a rozmárt, a közönséges cetet
(1901 Budapesti Hírlap nov. 24.)
Az elefántfóka igen esetlenül mozog a szárazon
(1929 Az állatok világa ford.)
Az elefántfókák vadászat céljából naponta több órát töltenek 500 méternél is nagyobb mélységben
(2000 Figyelő)
a. (egysz-ban, kötött szókapcsolat részeként fajnévben is)
〈az ilyen fókák fajai alkotta nem elnevezéseként〉
Elefántfóka (Macrorhinus)
(1912 RévaiNagyLex.)
A hólyagos fókák második nemét az elefántfókát (Macrorhinus F. Cuv.Frédéric Cuvier) a XVIII. század elején Dampier ismertette először. Teljes biztossággal csak két fajt különböztethetünk meg: déli (Macrorhinus leoninus L.Linnaeus) és északi elefántfókát (M. [= Macrorhinus] angustirostris Gill.Gill)
(1929 Az állatok világa ford.)
Elefántfóka (Mirounga): a fókafélék családjába tartozó, a legnagyobb testű fókákat magában foglaló nem
(1998 MagyarNagyLex.)
Vö. ÉKsz.

Beállítások