benge¹ fn 6B (Növ)

’csonthéjas termésű, egyszerű sötétzöld levelű, gyakr. festőnövényként is hasznosított (tövises) cserje v. fa’ ❖ [a porzószálak számának változékonysága] igen gyakori sok növénynél, mint a kecskerágók (Evonymus), s bengéknél (Rhamnus) (1847 Hetilap CD61) | úgy mint több más bengéből és a rekettyéből (Genista), a benge-sárga nevű festéket készítik belőlük [ti. az ún. kövi benge terméseiből] (1913 RévaiNagyLex. C5704, 758) | [Kárpáti Zoltán] behatóan foglalkozott fás növényeink, így különösen a bükk (Fagus) […], a bengék (Rhamnus) és a som (Cornus) alakkörével, legfőképpen azonban a berkenyékkel (Sorbus) (1973 Csapody István CD52).

a. (egysz-ban, kötött szókapcsolat részeként fajnévben is) ’〈az ilyen növények fajai alkotta nemzetség elnevezéseként〉’ ❖ Benge. (Rhamnus) (1807 Diószegi Sámuel–Fazekas Mihály C1417, 178) | Benge (növ., Rhamnus L.), a Rhamnaceae (Bengefélék) család génusza, melynek 70 faja van (1911 RévaiNagyLex. C5699, 105) | Kövi benge Rhamnus saxatilis (1996 Tímár Gábor CD52).

Ö: kutya~.

ÖE: ~sárga, ~zöld.

Vö. CzF. bėnge¹; TESz. bönge

benge¹ főnév 6B (Növ)
csonthéjas termésű, egyszerű sötétzöld levelű, gyakr. festőnövényként is hasznosított (tövises) cserje v. fa
[a porzószálak számának változékonysága] igen gyakori sok növénynél, mint a kecskerágók (Evonymus), s bengéknél (Rhamnus)
(1847 Hetilap)
úgy mint több más bengéből és a rekettyéből (Genista), a benge-sárga nevű festéket készítik belőlük [ti. az ún. kövi benge terméseiből]
(1913 RévaiNagyLex.)
[Kárpáti Zoltán] behatóan foglalkozott fás növényeink, így különösen a bükk (Fagus) […], a bengék (Rhamnus) és a som (Cornus) alakkörével, legfőképpen azonban a berkenyékkel (Sorbus)
(1973 Csapody István)
a. (egysz-ban, kötött szókapcsolat részeként fajnévben is)
〈az ilyen növények fajai alkotta nemzetség elnevezéseként〉
Benge. (Rhamnus)
(1807 Diószegi Sámuel–Fazekas Mihály)
Benge (növ.növény, Rhamnus L.Linnaeus), a Rhamnaceae (Bengefélék) család génusza, melynek 70 faja van
(1911 RévaiNagyLex.)
Kövi benge Rhamnus saxatilis
(1996 Tímár Gábor)
ÖE: bengesárga, bengezöld
Vö. CzF. bėnge¹; TESz. bönge

Beállítások