bevásárlókocsi fn 1A1

1. ’két keréken húzható táska, amelyben a vevő a megvásárolt áru(ka)t hazaviszi’ ❖ egy kétkerekű bevásárlókocsiba rakom, és azt húzom magam után (1995 Magyar Hírlap CD09) | Gyakori, hogy a bevásárlókocsik támasztórúdja beakad a [mozgó]lépcső fésűibe (1996 Magyar Hírlap CD09) | szomszéd nénitől megirigyelt kerekes bevásárlókocsira (1997 Magyar Hírlap CD09).

2. ’nagyobb önkiszolgáló üzletek felszereléséhez tartozó, négy keréken guruló kosár, amelybe a vevők a megvásárolni kívánt árucikkeket összegyűjtik és a pénztárhoz viszik’ ❖ [a szupermarketben] fáradt, ingerült emberek tolták kötelességszerűen a bevásárlókocsikat (1986 Dalos György 2003010, 387) | A legnépszerűbb árucikknek – a bevásárlókocsik tartalmából ítélve – a zsemle és a tésztafélék tűnnek (1997 Magyar Hírlap CD09).

2a. (ritk, Inf) ’〈elektronikus vásárláskor:〉 a kiválasztott árucikkek gyűjtőhelye’ ❖ A bevásárlókocsival elég egy kattintás az illető termékre, és az máris a kocsiba került. Amikor a vevő végzett, átnézheti a kocsi tartalmát, és a pénztárhoz mehet, ahol a vásárlás befejeződik (1999 Byte Magazin CD38).

bevásárlókocsi főnév 1A1
1.
két keréken húzható táska, amelyben a vevő a megvásárolt áru(ka)t hazaviszi
egy kétkerekű bevásárlókocsiba rakom, és azt húzom magam után
(1995 Magyar Hírlap)
Gyakori, hogy a bevásárlókocsik támasztórúdja beakad a [mozgó]lépcső fésűibe
(1996 Magyar Hírlap)
szomszéd nénitől megirigyelt kerekes bevásárlókocsira
(1997 Magyar Hírlap)
2.
nagyobb önkiszolgáló üzletek felszereléséhez tartozó, négy keréken guruló kosár, amelybe a vevők a megvásárolni kívánt árucikkeket összegyűjtik és a pénztárhoz viszik
[a szupermarketben] fáradt, ingerült emberek tolták kötelességszerűen a bevásárlókocsikat
(1986 Dalos György)
A legnépszerűbb árucikknek – a bevásárlókocsik tartalmából ítélve – a zsemle és a tésztafélék tűnnek
(1997 Magyar Hírlap)
2a. (ritk, Inf)
〈elektronikus vásárláskor:〉 a kiválasztott árucikkek gyűjtőhelye
A bevásárlókocsival elég egy kattintás az illető termékre, és az máris a kocsiba került. Amikor a vevő végzett, átnézheti a kocsi tartalmát, és a pénztárhoz mehet, ahol a vásárlás befejeződik
(1999 Byte Magazin)

Beállítások