boncnok fn 3A

1. (kissé rég, Orvos) ’boncolóorvos’ ❖ vannak kórboncztani leletek, mellyeket a boncznokok az életben nem tapasztalt kórfolyamból magyaráznak (1847 Schöpf-Merei Ágoston 8305001, 25) | [Schmidt György] B.-pest főváros kerületi főorvosa és a szegény gyermekkórház boncznoka (1908 Magyar írók élete CD27) | Embereket akar boncolni, oly közömbösen, mint a klinikai boncnok (1936 Benedek Marcell CD10) | törvényszéki boncnok (1999 Magyar Hírlap CD09).

2. (ritk) ’boncolást (orvosi felügyelet mellett) végző, rendsz. egészségügyi képesítéssel rendelkező szakember; boncmester’ ❖ [a szekta vezetője] a rákkórház hullakamrájában dolgozott, mint segédboncnok. Hívei időnként munkahelyén keresték fel az ember nagyságú hűtőtepsik, a szétaprított, lekopaszított, a márványasztalról lelógó lábú-karú roncsaléktestek között, s itt érthetőbb volt, amit a boncnok közös hitük szokatlan parancsairól mondott (1969 Konrád György 9351001, 54).

Ö: kór~.

ÖU: segéd~.

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

boncnok főnév 3A
1. (kissé rég, Orvos)
vannak kórboncztani leletek, mellyeket a boncznokok az életben nem tapasztalt kórfolyamból magyaráznak
(1847 Schöpf-Merei Ágoston)
[Schmidt György] B.-pestBudapest főváros kerületi főorvosa és a szegény gyermekkórház boncznoka
(1908 Magyar írók élete)
Embereket akar boncolni, oly közömbösen, mint a klinikai boncnok
(1936 Benedek Marcell)
törvényszéki boncnok
(1999 Magyar Hírlap)
2. (ritk)
boncolást (orvosi felügyelet mellett) végző, rendsz. egészségügyi képesítéssel rendelkező szakember; boncmester
[a szekta vezetője] a rákkórház hullakamrájában dolgozott, mint segédboncnok. Hívei időnként munkahelyén keresték fel az ember nagyságú hűtőtepsik, a szétaprított, lekopaszított, a márványasztalról lelógó lábú-karú roncsaléktestek között, s itt érthetőbb volt, amit a boncnok közös hitük szokatlan parancsairól mondott
(1969 Konrád György)
ÖU: segédboncnok
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások