bujdosóének fn 3B8 (Irodt)

’az otthontalanság miatt érzett fájdalmat, keserűséget kifejező, panaszos hangvételű lírai alkotás, ill. ez mint műfaj(csoport)’ ❖ A mennyei haza felé utazó hiveknek bujdosó énekei. Kassa, 1794 (1794 Szathmári Paksi Ábrahám CD27) | Miszlai [András] gyakorlott tollából eredt a […] Mindenkoron romol kezdetű bujdosó-ének is, melyben idegen földön hányatása keserveit zengi el érzelmes borongással (1896 Badics Ferenc CD44) | Balassa Bálint neve hallatán úgyszólván mindnyájunkban azok a sorai zendülnek meg, melyeket később a kurucok is átvettek bujdosóénekükbe: „Zöld erdő harmatát, Piros csizmám nyomát, Hóval lepi be a tél, Hóval lepi be a tél.” (1931 Kosztolányi Dezső CD10) | A kuruc kor előtti bujdosó énekek újjászülettek a Rákóczi-szabadságharc bukása után, az 1848-as szabadságharc leverése után, a Székelyföldről bujdosásra kényszerült moldvaiak ajkán (1982 NéprajziLex. CD47).

bujdosóének főnév 3B8 (Irodt)
az otthontalanság miatt érzett fájdalmat, keserűséget kifejező, panaszos hangvételű lírai alkotás, ill. ez mint műfaj(csoport)
A mennyei haza felé utazó hiveknek bujdosó énekei. Kassa, 1794
(1794 Szathmári Paksi Ábrahám)
Miszlai [András] gyakorlott tollából eredt a […] Mindenkoron romol kezdetű bujdosó-ének is, melyben idegen földön hányatása keserveit zengi el érzelmes borongással
(1896 Badics Ferenc)
Balassa Bálint neve hallatán úgyszólván mindnyájunkban azok a sorai zendülnek meg, melyeket később a kurucok is átvettek bujdosóénekükbe: „Zöld erdő harmatát, Piros csizmám nyomát, Hóval lepi be a tél, Hóval lepi be a tél.”
(1931 Kosztolányi Dezső)
A kuruc kor előtti bujdosó énekek újjászülettek a Rákóczi-szabadságharc bukása után, az 1848-as szabadságharc leverése után, a Székelyföldről bujdosásra kényszerült moldvaiak ajkán
(1982 NéprajziLex.)

Beállítások