bányagáz fn 4A8

1. (tbsz-ban) (Bánya) ’föld alatti bányatérségekben keletkező, mérgező, fojtó v. robbanásveszélyes gáz’ ❖ A bányagázok megengedett koncentrációját az Általános Bányászati Biztonsági Szabályzat tartalmazza (1994 MagyarNagyLex. C5816, 197).

2. (rég) ’kőszénbányákban keletkező metángáz (CH); bányalég’ ❖ Bányagáz, rendesen csak kőszénbányákban, de néha más bányákban is fejlődő szénhidrogén gáz (1893 PallasLex. CD02) | Viheder, a levegővel keveredő bányagáz robbanása, amely szénbányákban gyakran óriási katasztrófákat okoz (1926 RévaiNagyLex. C5715, 230).

2a. (ritk) ’ennek levegővel alkotott, meghatározott arányú, robbanásveszélyes keveréke; bányalég, sújtólég’ ❖ A Davy-lámpák sodronyhengere színültig van telve vörös lánggal, ami azt hirdeti, hogy még mindig egyharmad rész a könlég [= metángáz] a tárnában, csak kétharmad az éltető lég: a többi halálgőz. De már a bányagáztól nem félnek (1870 Jókai Mór CD18) | Sujtó lég a. m. bányagáz (1897 PallasLex. CD02).

Vö. ÉKsz.

bányagáz főnév 4A8
1. (tbsz-ban) (Bánya)
föld alatti bányatérségekben keletkező, mérgező, fojtó v. robbanásveszélyes gáz
A bányagázok megengedett koncentrációját az Általános Bányászati Biztonsági Szabályzat tartalmazza
(1994 MagyarNagyLex.)
2. (rég)
kőszénbányákban keletkező metángáz (CH); bányalég
Bányagáz, rendesen csak kőszénbányákban, de néha más bányákban is fejlődő szénhidrogén gáz
(1893 PallasLex.)
Viheder, a levegővel keveredő bányagáz robbanása, amely szénbányákban gyakran óriási katasztrófákat okoz
(1926 RévaiNagyLex.)
2a. (ritk)
ennek levegővel alkotott, meghatározott arányú, robbanásveszélyes keveréke; bányalég, sújtólég
A Davy-lámpák sodronyhengere színültig van telve vörös lánggal, ami azt hirdeti, hogy még mindig egyharmad rész a könlég [= metángáz] a tárnában, csak kétharmad az éltető lég: a többi halálgőz. De már a bányagáztól nem félnek
(1870 Jókai Mór)
Sujtó lég a. m.annyi mint bányagáz
(1897 PallasLex.)
Vö. ÉKsz.

Beállítások