cicázás fn 4A

1. ’a cicázik igével kifejezett cselekvés’ ❖ [Júnó] a’ Férjét a’ Nimfákkal való tzitzázásonn rajta kaphatta vólna (1787 Mátyási József C3065, 97).

2. (kissé rég) ’az a játék, amelyben az egyik résztvevőnek a többiek közül vkit kergetőzve el kell fognia; fogócska’ ❖ Nevezetes Mulatság a’ Nemes Magyarnék köztt, azon Haragſzom rád, Bárányosdi, Királyosdi, Czitzázás, mellyek az ártatlan Amazon Szithiai Aſzſzonyoktól jöttek (1801 Perecsényi Nagy László 8325010, 241) | [a] gyermekszobában a cicázáson kívül egyébbel is foglalkoztak (1893 Herczeg Ferenc 9241018, 54) | Rohan Gazsi össze-vissza, cselesen, mint a gyerekek a cicézésnél (1936 Tersánszky Józsi Jenő 9706008, 55).

3. ’az a labdajáték, amelyben a játékosok egymásnak dobják a labdát, és azt a köztük álló fogónak, a cicának el kell kapnia’ ❖ Általánosan ismert elkapós játék a cicázás (1990 Magyar néprajz CD47) | [a szerző] néhány [ókori] labdajátékot is beválogatott a kötetbe (pattogtatás, ősfoci, cicázás) (1994 Új Könyvek CD29).

3a. (Sp, biz) ’〈futballban:〉 az a kül. edzésként alkalmazott játékelem, amelyben több játékos egymás között ide-oda passzolgatva igyekszik megakadályozni, hogy az ellenfél játékosa megszerezze a labdát’ ❖ [a labdarúgóedzés] elején a szokásos egyérintős cicázás, hatan kettő ellen, utána beívelések, szögletek, szabadrúgások (1999 Magyar Hírlap CD09).

Vö. CzF.; ÚMTsz.

cicázás főnév 4A
1.
a cicázik igével kifejezett cselekvés
[Júnó] a’ Férjét a’ Nimfákkal való tzitzázásonn rajta kaphatta vólna
(1787 Mátyási József)
2. (kissé rég)
az a játék, amelyben az egyik résztvevőnek a többiek közül vkit kergetőzve el kell fognia; fogócska
Nevezetes Mulatság a’ Nemes Magyarnék köztt, azon Haragſzom rád, Bárányosdi, Királyosdi, Czitzázás, mellyek az ártatlan Amazon Szithiai Aſzſzonyoktól jöttek
(1801 Perecsényi Nagy László)
[a] gyermekszobában a cicázáson kívül egyébbel is foglalkoztak
(1893 Herczeg Ferenc)
Rohan Gazsi össze-vissza, cselesen, mint a gyerekek a cicézésnél
(1936 Tersánszky Józsi Jenő)
3.
az a labdajáték, amelyben a játékosok egymásnak dobják a labdát, és azt a köztük álló fogónak, a cicának el kell kapnia
Általánosan ismert elkapós játék a cicázás
(1990 Magyar néprajz)
[a szerző] néhány [ókori] labdajátékot is beválogatott a kötetbe (pattogtatás, ősfoci, cicázás)
(1994 Új Könyvek)
3a. (Sp, biz)
〈futballban:〉 az a kül. edzésként alkalmazott játékelem, amelyben több játékos egymás között ide-oda passzolgatva igyekszik megakadályozni, hogy az ellenfél játékosa megszerezze a labdát
[a labdarúgóedzés] elején a szokásos egyérintős cicázás, hatan kettő ellen, utána beívelések, szögletek, szabadrúgások
(1999 Magyar Hírlap)
Vö. CzF.; ÚMTsz.

Beállítások