bútorüzlet fn 3B

1. ’bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat árusító bolt’ ❖ Kényelmesen beosztható részlettörlesztés mellett szállitok mindennemü fabutort, háló-, ebédlő- és szalon-szobákat, ottománokat, divánokat, vasbutort, sodronyokat, matracokat, Klein Gyula butorüzlete, VII., Erzsébet-körut 36. sz. (1899 Budapesti Hírlap 8608002, 20) | Nagy bútorüzletekben látni tökéletesen berendezett lakosztályokat: megvan minden bennük, ami kell, minden bútor ügyesen van a maga helyére állítva, szőnyegek a padlón, képek a falon, függönyök az ablakokon (1940 Schöpflin Aladár CD10) | A natúr fa felületkezelésére, karbantartására speciális ápolószereket árulnak a bútorüzletekben (2000 Lakáskultúra CD39).

2. ’a bútorkereskedelem mint üzletág’ ❖ Amikor a magyar bútoripar is éledezni kezdett, s elsősorban a vidéki hazai bútorgyárak már erős konkurenciát jelentettek számukra, kiszálltak a bútorüzletből (2000 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉKsz.².

bútorüzlet főnév 3B
1.
bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat árusító bolt
Kényelmesen beosztható részlettörlesztés mellett szállitok mindennemü fabutort, háló-, ebédlő- és szalon-szobákat, ottománokat, divánokat, vasbutort, sodronyokat, matracokat, Klein Gyula butorüzlete, VII., Erzsébet-körut 36. sz.
(1899 Budapesti Hírlap)
Nagy bútorüzletekben látni tökéletesen berendezett lakosztályokat: megvan minden bennük, ami kell, minden bútor ügyesen van a maga helyére állítva, szőnyegek a padlón, képek a falon, függönyök az ablakokon
(1940 Schöpflin Aladár)
A natúr fa felületkezelésére, karbantartására speciális ápolószereket árulnak a bútorüzletekben
(2000 Lakáskultúra)
2.
a bútorkereskedelem mint üzletág
Amikor a magyar bútoripar is éledezni kezdett, s elsősorban a vidéki hazai bútorgyárak már erős konkurenciát jelentettek számukra, kiszálltak a bútorüzletből
(2000 Magyar Hírlap)
Vö. ÉKsz.²

Beállítások