bokszer³ fn 4D2 (Áll is)

’a buldoghoz hasonló felépítésű, jellegzetes fejformájú, felálló fülű, rövid szőrű, sárga v. tigriscsíkos őrző-védő kutya(fajta)’ ❖ Szelindekek (Canis familiaris molossus). Fejük nagy, gömbölyded és magas; homlokuk feltünően domború […]. Idetartozik: a dán, német, kubai, tibeti szelindek, a boxer, a közönséges szelindek, a bulldog (dog) (1915 RévaiNagyLex. C5708, 372) | A hatvanas-hetvenes évek fordulóján leginkább bokszert tartottak, később a német juhász és a dog lett a libling (1995 Magyarország állatvilága CD14) | sajátos módon az őrző-védő csoporthoz tartozó kutyák valamennyi fajtája eléggé mérsékelt természetű (gondoljanak csak a mindig játékos boxerre […], a jóindulatú dogra) (1996 Szinák János–Veress István CD59).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.; IdSz. bokszer¹; ÉKsz.² bokszer³.

bokszer³ főnév 4D2 (Áll is)
a buldoghoz hasonló felépítésű, jellegzetes fejformájú, felálló fülű, rövid szőrű, sárga v. tigriscsíkos őrző-védő kutya(fajta)
Szelindekek (Canis familiaris molossus). Fejük nagy, gömbölyded és magas; homlokuk feltünően domború […]. Idetartozik: a dán, német, kubai, tibeti szelindek, a boxer, a közönséges szelindek, a bulldog (dog)
(1915 RévaiNagyLex.)
A hatvanas-hetvenes évek fordulóján leginkább bokszert tartottak, később a német juhász és a dog lett a libling
(1995 Magyarország állatvilága)
sajátos módon az őrző-védő csoporthoz tartozó kutyák valamennyi fajtája eléggé mérsékelt természetű (gondoljanak csak a mindig játékos boxerre […], a jóindulatú dogra)
(1996 Szinák János–Veress István)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.; IdSz. bokszer¹; ÉKsz.² bokszer³

Beállítások