csúsztatás fn 4A

1. ’a csúsztat igével kifejezett cselekvés’ ❖ [Thököly] a leghevesebb csapásokat […] kardjának legkönnyedébb csúsztatásával hárította félre (1853 Jókai Mór C2240, 46).

2. ’az a kül. alkalmazottakkal kapcs. munkaügyi megoldás, hogy a kötött munkaidő vmely részét főnöke engedélyével a beosztott más időpontban teljesíti’ ❖ Törvénytelenségek fordulnak elő a túlóráztatásoknál is. Különösen sok szabálytalanság tapasztalható az úgynevezett „csúsztatásnál” (1958 Népszava szept. 4. C1502, 3) | Üzemünknél a túlórákat nem fizetik ki, csak csúsztatással lehet megváltani (1960 Népszava okt. 18. C4824, 2).

3. (szépítő is) ’a valóságnak nem (pontosan) megfelelő állítás’ ❖ A bírósági tárgyalás jegyzőkönyve élvezetes olvasmány: a trükköknek, csúsztatásoknak, ügyeskedéseknek és a mindkét részről mesterien kimunkált hazugságoknak szinte kibogozhatatlan szövevénye (1978 Hankiss Ágnes 1063003, 121).

Vö. CzF. csúsztatás · csusztatás

csúsztatás főnév 4A
1.
a csúsztat igével kifejezett cselekvés
[Thököly] a leghevesebb csapásokat […] kardjának legkönnyedébb csúsztatásával hárította félre
(1853 Jókai Mór)
2.
az a kül. alkalmazottakkal kapcs. munkaügyi megoldás, hogy a kötött munkaidő vmely részét főnöke engedélyével a beosztott más időpontban teljesíti
Törvénytelenségek fordulnak elő a túlóráztatásoknál is. Különösen sok szabálytalanság tapasztalható az úgynevezett „csúsztatásnál”
(1958 Népszava szept. 4.)
Üzemünknél a túlórákat nem fizetik ki, csak csúsztatással lehet megváltani
(1960 Népszava okt. 18.)
3. (szépítő is)
a valóságnak nem (pontosan) megfelelő állítás
A bírósági tárgyalás jegyzőkönyve élvezetes olvasmány: a trükköknek, csúsztatásoknak, ügyeskedéseknek és a mindkét részről mesterien kimunkált hazugságoknak szinte kibogozhatatlan szövevénye
(1978 Hankiss Ágnes)
Vö. CzF. csúsztatás · csusztatás

Beállítások