ednámkóró fn 1A (Növ)ebmankóró (nyj)

’gyomtársulásokban és mocsarakban élő, kb. egy méter magas, lándzsás levelű, gömbölyű virágzatú, lágy szárú évelő növény, amelynek hüvelytermése sűrűn tüskés felszínű, ill. e növények faja, az ún. keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata)’ ❖ A G. [= Glycyrrhiza] echinata L. (ednámkóró) hüvelye tüskésszúrós, Európa délkeleti részén, hazánkban és Oroszországban gyakori (1893 PallasLex. CD02) | Úgy megkérgesedett a csordásgyerek talpa, mint a csizmatalp, nem szúrta meg az acat, ebmankóró (Glycyrhiza echinata L.) (1934 Kiss Lajos¹ C5226, 36) | keserű édesgyökér (ednámkóró) G. [= Glycyrrhiza] echinata (1998 Növényneveink C6120, 78).

Vö. ÉKsz.; ÚMTsz.

ednámkóró főnév 1A (Növ)
ebmankóró 1A (nyj)
gyomtársulásokban és mocsarakban élő, kb. egy méter magas, lándzsás levelű, gömbölyű virágzatú, lágy szárú évelő növény, amelynek hüvelytermése sűrűn tüskés felszínű, ill. e növények faja, az ún. keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata)
A G. [= Glycyrrhiza] echinata L.Linnaeus (ednámkóró) hüvelye tüskésszúrós, Európa délkeleti részén, hazánkban és Oroszországban gyakori
(1893 PallasLex.)
Úgy megkérgesedett a csordásgyerek talpa, mint a csizmatalp, nem szúrta meg az acat, ebmankóró (Glycyrhiza echinata L.Linnaeus)
(1934 Kiss Lajos¹)
keserű édesgyökér (ednámkóró) G. [= Glycyrrhiza] echinata
(1998 Növényneveink)
Vö. ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások