ellenméreg fn 7B13

1. (átv is) ’mérget, káros anyagot hatástalanító, semlegesítő szer, ill. ritk. a méreg, káros anyag hatására a szervezet által termelt ilyen hatású anyag, antitoxin’ ❖ Nincs, a ki meggyógyítson; A szivében ily betegnek Sehol sincs segedelem; Ellenmérge ily méregnek Csak a viszontszerelem (1798 Kisfaludy Sándor CD01) | ez a méreg gyorsan öl. Ne kapkodj semmihez. Itt van kezemben az ellenméreg (1872 Jókai Mór CD18) | Himlőoltás után [...] a beteg vérében a himlőbacillusok mérgének ellenmérge keletkezik (1930 TolnaiÚjLex. C5734, 320) | [a moszkvai túszmentő akciónál a harci gáz bevetése előtt] miért nem készítették fel a kórházakat az „ellenméreg” azonnali használatára, hogy több túsz életét menthessék meg? (2002 Magyar Hírlap CD09).

2. (rendsz. birtokszóként) (vál) ’vmely nemkívánatos, káros dolgot, hatást, problémát megszüntető módszer, jelenség, dolog’ ❖ Hideg erő ’s fontolás ellenmérge az erőszaknak (1836 Jósika Miklós C2354, 197) | Az anarkisták nagyzó hóbortjai ellen ez [ti. a testi fenyítéssel való büntetés] a legjobb ellenméreg (1893 Budapesti Hírlap dec. 14. C4740, 5) | Fia börtönben, s ő [ti. Déry Tibor édesanyja], a fájdalom ellenmérgeként, elfogadja a tapintatos hazugságot, hogy hol is a gyermeke – Amerikában! (1966 Ungvári Tamás CD53) | [Pierre Boulez] nemrégiben egy interjúban Bartókot [...] a bécsi iskola ellenmérgének, ellenszérumának nevezte (2001 Népszabadság jún. 12. C7849, 10).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; TESz. ellen-; ÉKsz.

ellenméreg főnév 7B13
1. (átv is)
mérget, káros anyagot hatástalanító, semlegesítő szer, ill. ritk. a méreg, káros anyag hatására a szervezet által termelt ilyen hatású anyag, antitoxin
Nincs, a ki meggyógyítson; A szivében ily betegnek Sehol sincs segedelem; Ellenmérge ily méregnek Csak a viszontszerelem
(1798 Kisfaludy Sándor)
ez a méreg gyorsan öl. Ne kapkodj semmihez. Itt van kezemben az ellenméreg
(1872 Jókai Mór)
Himlőoltás után [...] a beteg vérében a himlőbacillusok mérgének ellenmérge keletkezik
(1930 TolnaiÚjLex.)
[a moszkvai túszmentő akciónál a harci gáz bevetése előtt] miért nem készítették fel a kórházakat az „ellenméreg” azonnali használatára, hogy több túsz életét menthessék meg?
(2002 Magyar Hírlap)
2. (rendsz. birtokszóként) (vál)
vmely nemkívánatos, káros dolgot, hatást, problémát megszüntető módszer, jelenség, dolog
Hideg erő ’s fontolás ellenmérge az erőszaknak
(1836 Jósika Miklós)
Az anarkisták nagyzó hóbortjai ellen ez [ti. a testi fenyítéssel való büntetés] a legjobb ellenméreg
(1893 Budapesti Hírlap dec. 14.)
Fia börtönben, s ő [ti. Déry Tibor édesanyja], a fájdalom ellenmérgeként, elfogadja a tapintatos hazugságot, hogy hol is a gyermeke – Amerikában!
(1966 Ungvári Tamás)
[Pierre Boulez] nemrégiben egy interjúban Bartókot [...] a bécsi iskola ellenmérgének, ellenszérumának nevezte
(2001 Népszabadság jún. 12.)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; TESz. ellen-; ÉKsz.

Beállítások