büszt fn 3C1

1. (Műv v. vál) ’mellszobor’ ❖ sokkal becsesbb a’ jól készűlt büszt mint a’ jól készűlt kép (1807 Kazinczy Ferenc C2558, 262) | [Ferenczy István] első önálló műve Csokonai büsztje volt (1874 Nagy Iván CD57) | A bécsi porcelángyár előszeretettel gyártott olyan máz nélküli porcelánfigurákat, […] egész alakosakat vagy büsztöket, melyek neves személyiségeket, így többek között az uralkodópárt ábrázolták (1992 Horváth Hilda CD17).

1a. (Műv v. vál) ’mellkép’ ❖ Szeder Fábián, benedekrendi és magyar író, jártas volt a festésben is. Így ő festé Révay Miklós büsztjét (1874 Nagy Iván CD57).

2. (ritk) ’női felsőtest’ ❖ Trenk Frigyes egy tiszteletteljes kézcsókkal vett búcsút tündérasszonyától, ki őt […] egész a lépcsőtornácig kikísérte. Ott is még gyönyörű büsztjével a lépcsőkorláton keresztüldőlve, utánanézett (1892 Jókai Mór CD18).

Vö. ÉKsz.; IdSz.

büszt főnév 3C1
1. (Műv v. vál)
sokkal becsesbb a’ jól készűlt büszt mint a’ jól készűlt kép
(1807 Kazinczy Ferenc)
[Ferenczy István] első önálló műve Csokonai büsztje volt
(1874 Nagy Iván)
A bécsi porcelángyár előszeretettel gyártott olyan máz nélküli porcelánfigurákat, […] egész alakosakat vagy büsztöket, melyek neves személyiségeket, így többek között az uralkodópárt ábrázolták
(1992 Horváth Hilda)
1a. (Műv v. vál)
Szeder Fábián, benedekrendi és magyar író, jártas volt a festésben is. Így ő festé Révay Miklós büsztjét
(1874 Nagy Iván)
2. (ritk)
női felsőtest
Trenk Frigyes egy tiszteletteljes kézcsókkal vett búcsút tündérasszonyától, ki őt […] egész a lépcsőtornácig kikísérte. Ott is még gyönyörű büsztjével a lépcsőkorláton keresztüldőlve, utánanézett
(1892 Jókai Mór)
Vö. ÉKsz.; IdSz.

Beállítások