beszélőtölcsér fn 4B4

1. (ritk) ’keskenyebbik végénél belebeszélve az emberi hangot felerősítő tölcsérszerű eszköz; szócső’ ❖ A katonák közül ketten a vár felé indultak […]. Egyikük kezében jókora beszélőtölcsért tartott. – Hahó, várvédők! Adjátok meg magatokat, különben tüzelni kezdünk a hajóágyúkkal! (1974 Turi András C6844, 174) | a hajóhídon kétoldalt négy-négy katona állt, feltűzött szuronnyal, és a kapitány beszélőtölcsérrel többször figyelmeztette a várakozókat, hogy a potyautasokat és a tolakodókat puskatussal verik vissza (1989 Faludy György C6172, 89).

2. (rég) ’〈telefonkészüléken:〉 a mikrofont tartalmazó tölcsér alakú rész’ ❖ [a négyszögletes faládikón van] a beszélő tölcsér, melybe a megtelefonálandó hangot lehetőleg szétszóratlanul kell bevezetni (1897 PallasLex. CD02) | A készülék mellső lapján a beszélőtölcsérrel ellátott mikrofon nyer elhelyezést (1925 RévaiNagyLex. C5714, 62).

Vö. ÉKsz.

beszélőtölcsér főnév 4B4
1. (ritk)
keskenyebbik végénél belebeszélve az emberi hangot felerősítő tölcsérszerű eszköz; szócső
A katonák közül ketten a vár felé indultak […]. Egyikük kezében jókora beszélőtölcsért tartott. – Hahó, várvédők! Adjátok meg magatokat, különben tüzelni kezdünk a hajóágyúkkal!
(1974 Turi András)
a hajóhídon kétoldalt négy-négy katona állt, feltűzött szuronnyal, és a kapitány beszélőtölcsérrel többször figyelmeztette a várakozókat, hogy a potyautasokat és a tolakodókat puskatussal verik vissza
(1989 Faludy György)
2. (rég)
〈telefonkészüléken:〉 a mikrofont tartalmazó tölcsér alakú rész
[a négyszögletes faládikón van] a beszélő tölcsér, melybe a megtelefonálandó hangot lehetőleg szétszóratlanul kell bevezetni
(1897 PallasLex.)
A készülék mellső lapján a beszélőtölcsérrel ellátott mikrofon nyer elhelyezést
(1925 RévaiNagyLex.)
Vö. ÉKsz.

Beállítások