babaruha fn 6A

1. ’csecsemő v. kisgyermek ruhája’ ❖ Szép vagy, mikor kicsi babaruha készül, Igazi babának apró kelengyéül (1892 Versényi György 8519007, 17) | Ami ma minden, semmi holnap. Hol a babaruha? Hol a Gügyögő gyermek mosolya? Kis fejkötő, parányi pólya? (1945 Heltai Jenő ford.–Jony 9239052, 107) | bevágta a ruhát a mosógépbe, rá forró festéket zúdított, s az eredmény egy régiesen-légies, erezetten futó vörös szín lett, nem egy kislány vasárnap délutáni gyerekzsúros babaruhája, hanem igazi királyi gönc (1998 Magyar Hírlap CD09).

2. ’játék babára, es. játék állatra való ruha’ ❖ Babaruhát varr kis hugának, a kedves bohó leányka! Tán egy pár év előtt még önmagának varrt bábruhát, oly iu, oly gyermekded! (1874 Csengey Gusztáv C1277, 9) | én még emlékszem az üres grundokra, a vad gyomra a palánkok alatt, a gödrökre, ahol babaruhával játszottak a lánykák és sárkányokat ragasztottak a fiúk… (1928 Kassák Lajos CD10) | A kislány közben mellettünk játszik, anyja kezébe nyomja a babaruhába öltöztetett szőrmenyulat (1995 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; SzólKm.; ÉKsz.; ÚMTsz.

babaruha főnév 6A
1.
csecsemő v. kisgyermek ruhája
Szép vagy, mikor kicsi babaruha készül, Igazi babának apró kelengyéül
(1892 Versényi György)
Ami ma minden, semmi holnap. Hol a babaruha? Hol a Gügyögő gyermek mosolya? Kis fejkötő, parányi pólya?
(1945 Heltai Jenő ford.Jony)
bevágta a ruhát a mosógépbe, rá forró festéket zúdított, s az eredmény egy régiesen-légies, erezetten futó vörös szín lett, nem egy kislány vasárnap délutáni gyerekzsúros babaruhája, hanem igazi királyi gönc
(1998 Magyar Hírlap)
2.
játék babára, es. játék állatra való ruha
Babaruhát varr kis hugának, a kedves bohó leányka! Tán egy pár év előtt még önmagának varrt bábruhát, oly iu, oly gyermekded!
(1874 Csengey Gusztáv)
én még emlékszem az üres grundokra, a vad gyomra a palánkok alatt, a gödrökre, ahol babaruhával játszottak a lánykák és sárkányokat ragasztottak a fiúk…
(1928 Kassák Lajos)
A kislány közben mellettünk játszik, anyja kezébe nyomja a babaruhába öltöztetett szőrmenyulat
(1995 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; SzólKm.; ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások