bicepsz fn 3B (Anat)

’a behajlított felső karon kidomborodó, a lapocka vállízületi mélyedésének környékét az orsócsonttal összekötő, a kar hajlításánál elsődleges szerepet játszó ún. kétfejű karizom (musculus biceps brachii)’ ❖ a bal karján kifeszült a „biceps”, az a gömbölyű izom (1885 Jókai Mór CD18) | A bicepszeim hatalmasan kiduzzadtak és én sokáig álltam így, örülve az izmaimnak (1911 Nagy Lajos CD10) | A kar bicepsén jól megfigyelhető az izom működése (1950 Természetismeret C4945, 165) | Az ember hiú, mint a páva, azon kapom magam, hogy deltáimat, bicepszeimet feszegetem a lány előtt (1978 Kabdebó Tamás 9816001, 13) | Kézisúlyzók használatát igénylik a mell, a tricepsz, a váll, a bicepsz, a comb, a vádli, a hasizom, a hátizom, a csipő és fenék fogyasztására, erősítésére szolgáló gyakorlatsorok (1997 Új Könyvek CD29).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.; IdSz.

bicepsz főnév 3B (Anat)
a behajlított felső karon kidomborodó, a lapocka vállízületi mélyedésének környékét az orsócsonttal összekötő, a kar hajlításánál elsődleges szerepet játszó ún. kétfejű karizom (musculus biceps brachii)
a bal karján kifeszült a „biceps”, az a gömbölyű izom
(1885 Jókai Mór)
A bicepszeim hatalmasan kiduzzadtak és én sokáig álltam így, örülve az izmaimnak
(1911 Nagy Lajos)
A kar bicepsén jól megfigyelhető az izom működése
(1950 Természetismeret)
Az ember hiú, mint a páva, azon kapom magam, hogy deltáimat, bicepszeimet feszegetem a lány előtt
(1978 Kabdebó Tamás)
Kézisúlyzók használatát igénylik a mell, a tricepsz, a váll, a bicepsz, a comb, a vádli, a hasizom, a hátizom, a csipő és fenék fogyasztására, erősítésére szolgáló gyakorlatsorok
(1997 Új Könyvek)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.; IdSz.

Beállítások