családfenntartó fn és mn 1A

I. fn

1. ’családja tagjait munkájával, keresetéből (egyedül) eltartó személy’ ❖ Nyugton lehet porladó Szíved e miatt, Buzgó családfentartó Lesz a te fiad (1895 Karikó János 8223011, 81) | Szerezz ebédet! Te vagy a férfi, az apa, a családfenntartó! Te kötelességed! (1932 Hamvas H. Sándor CD10) | a 2-3 gyermekes családok, amelyekben mindkét családfenntartó dolgozik, nagyon komoly adókedvezményt is kapnak (2000 Országgyűlési Napló CD62).

2. (rég, ritk) ’vmely család egyetlen fiúgyermeke v. férfi ivadéka, aki biztosíthatja a család és a családi név fennmaradását’ ❖ hat gyermeke közül ismét csak Balás a kir. udvarnok lett család-fentartó (1859 Nagy Iván CD31) | E tíz gyermek közűl csak László maradt család fentartóul (1862 Nagy Iván CD31).

II. mn

1. ’családja tagjait munkájával, keresetéből (egyedül) eltartó 〈személy〉’ ❖ Ez csak nem ok arra, hogy két családfenntartó ember egymásra rohanjon éles karddal (1906 e. Thury Zoltán 8479011, 71) | családfentartó(1931 Nagy Endre CD10) | [A demográfiai egyensúly azon múlik, hogy] mennyi és milyen munkaalkalmat teremtünk a gyereküket megtartó anyáknak, a családfenntartó apáknak (1994 Magyar Hírlap CD09).

2. ’vkinek arra vonatk. 〈képessége, tulajdonsága v. kötelessége〉, hogy családot tartson el’ ❖ Házasság, családfenntartó kötelesség, jegyzői, majd tanári munka, gazdasági fáradozás mind nem lehetett arra alkalmas, hogy merész lendületet adjon a költőnek (1932 Palágyi Lajos CD10) | [a mai nők] féktelensége és családfenntartó ereje, keménysége és kitartása (1955 Németh László² 9485054, 352) | A vénlegényt pedig azzal bélyegezték meg, hogy kétségbe vonták családfenntartó képességét (2000 Magyar néprajz CD47).

3. (rég, ritk) ’vmely család egyetlen fiúgyermekeként a család és a családi név fennmaradását biztosító 〈személy〉’ ❖ A gyermek … mindig gyermek marad; csakhogy vannak rossz gyermekek is. De egy jó gyermek! Egy családfentartó gyermek! … Egy minta-gyermek, a kiben nem csalatkoztunk meg és a ki már zsenge fiatalságában valóra váltja legszebb reménységeinket! (1908 Ambrus Zoltán C0600, 42).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

családfenntartó főnév és melléknév 1A
I. főnév
1.
családja tagjait munkájával, keresetéből (egyedül) eltartó személy
Nyugton lehet porladó Szíved e miatt, Buzgó családfentartó Lesz a te fiad
(1895 Karikó János)
Szerezz ebédet! Te vagy a férfi, az apa, a családfenntartó! Te kötelességed!
(1932 Hamvas H. Sándor)
a 2-3 gyermekes családok, amelyekben mindkét családfenntartó dolgozik, nagyon komoly adókedvezményt is kapnak
(2000 Országgyűlési Napló)
2. (rég, ritk)
vmely család egyetlen fiúgyermeke v. férfi ivadéka, aki biztosíthatja a család és a családi név fennmaradását
hat gyermeke közül ismét csak Balás a kir.királyi udvarnok lett család-fentartó
(1859 Nagy Iván)
E tíz gyermek közűl csak László maradt család fentartóul
(1862 Nagy Iván)
II. melléknév
1.
családja tagjait munkájával, keresetéből (egyedül) eltartó 〈személy〉
Ez csak nem ok arra, hogy két családfenntartó ember egymásra rohanjon éles karddal
(1906 e. Thury Zoltán)
családfentartó
(1931 Nagy Endre)
[A demográfiai egyensúly azon múlik, hogy] mennyi és milyen munkaalkalmat teremtünk a gyereküket megtartó anyáknak, a családfenntartó apáknak
(1994 Magyar Hírlap)
2.
vkinek arra vonatk. 〈képessége, tulajdonsága v. kötelessége〉, hogy családot tartson el
Házasság, családfenntartó kötelesség, jegyzői, majd tanári munka, gazdasági fáradozás mind nem lehetett arra alkalmas, hogy merész lendületet adjon a költőnek
(1932 Palágyi Lajos)
[a mai nők] féktelensége és családfenntartó ereje, keménysége és kitartása
(1955 Németh László²)
A vénlegényt pedig azzal bélyegezték meg, hogy kétségbe vonták családfenntartó képességét
(2000 Magyar néprajz)
3. (rég, ritk)
vmely család egyetlen fiúgyermekeként a család és a családi név fennmaradását biztosító 〈személy〉
A gyermek … mindig gyermek marad; csakhogy vannak rossz gyermekek is. De egy jó gyermek! Egy családfentartó gyermek! … Egy minta-gyermek, a kiben nem csalatkoztunk meg és a ki már zsenge fiatalságában valóra váltja legszebb reménységeinket!
(1908 Ambrus Zoltán)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások