élgárda fn 6A

(gyakr. birtokszóként) ’〈vmely közösségben, (szak)területen stb.:〉 vezető szerepet betöltő, élenjáró (személyek) csoport(ja)’ ❖ A modern angol líra élgárdája mutatkozik be a [Geoffrey Grigson-antológiában olvasható] versekben (1940 Halász Gábor¹ CD10) | Kiállításunk külön megemlékezett […] a soproni munkásmozgalom élgárdáját adó nyomdászokról (1978 Környei Attila CD52) | ez az élgárda [ti. a magyar építésztársadalomé] csakugyan semmiféle felelősséget nem érez a saját szakmája etikai megkérdőjelezhetetlenségéért? (2000 Magyar Hírlap CD09).

a. (sajtó) ’〈rangsorban, ranglistán:〉 az élen állók, ill. a legjobb teljesítményt nyújtók összessége’ ❖ csoportosítottuk az egész- és részház-tulajdonosokat, valamint kimutattuk az élgárda, a vagyonosok házingatlanainak számát is városrészenként (1985 Horváth Zoltán² CD52) | az adóslista élgárdájának nyilvánosság elé tárása (1992 Országgyűlési Napló CD62) | [a raliversenyen] ott lesz a rajtnál a magyar élgárda (1992 Országgyűlési Napló CD62).

J: élcsapat.

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

élgárda főnév 6A
(gyakr. birtokszóként)
〈vmely közösségben, (szak)területen stb.:〉 vezető szerepet betöltő, élenjáró (személyek) csoport(ja)
A modern angol líra élgárdája mutatkozik be a [Geoffrey Grigson-antológiában olvasható] versekben
(1940 Halász Gábor¹)
Kiállításunk külön megemlékezett […] a soproni munkásmozgalom élgárdáját adó nyomdászokról
(1978 Környei Attila)
ez az élgárda [ti. a magyar építésztársadalomé] csakugyan semmiféle felelősséget nem érez a saját szakmája etikai megkérdőjelezhetetlenségéért?
(2000 Magyar Hírlap)
a. (sajtó)
〈rangsorban, ranglistán:〉 az élen állók, ill. a legjobb teljesítményt nyújtók összessége
csoportosítottuk az egész- és részház-tulajdonosokat, valamint kimutattuk az élgárda, a vagyonosok házingatlanainak számát is városrészenként
(1985 Horváth Zoltán²)
az adóslista élgárdájának nyilvánosság elé tárása
(1992 Országgyűlési Napló)
[a raliversenyen] ott lesz a rajtnál a magyar élgárda
(1992 Országgyűlési Napló)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások