cepperli fn 1B1 (rég v. nyj)cepedli

’gyors, vidám, a polkához hasonló tánc(, amelyet olykor komikus mozdulatok kísérnek)’ ❖ a palaczkok zäpperlit táncoltak (1856 Balogh Tihamér C3971, 242) | önkénytelen is eszünkbe jut az a falusi magyar ember, ki midőn az annyiszor emlegetni hallott zepperlit először tánczolni látta, naivul igy kiáltott fel: „Hát ez volna az a hires zepperli!? Hisz ezt nálunk is minden őszszel tánczolják, csak hogy mi ugy hijuk hogy: Káposztatiprás.” (1858 Vasárnapi Újság CD56) | tánczene zendült: egy Pozsonyból ismert cepedli zenéje (1913 Gárdonyi Géza C1851, 132) | [a keringő] előzményei a délnémet és osztrák táncfolklórban, tánctörténetben mutathatók ki. Egyéb elnevezései: cepedli, németes, dajcs, német, valcer (1980 NéprajziLex. CD47).

a. (pejor v. tréf) ’〈vmely idegen eredetű, nem nemzeti táncfajta lekicsinylő megnevezéseként〉’ ❖ A népi nemzeti érzés […] czepedli-nek, vagy még inkább kalamajká-nak csúfol mai napig minden kerengő idegen tánczot (1906 Réthei Prikkel Marian Lajos C5848, 62).

Sz: cepperlizik.

Vö. ÚMTsz. cepedli

cepperli főnév 1B1 (rég v. nyj)
cepedli 1B1
gyors, vidám, a polkához hasonló tánc(, amelyet olykor komikus mozdulatok kísérnek)
a palaczkok zäpperlit táncoltak
(1856 Balogh Tihamér)
önkénytelen is eszünkbe jut az a falusi magyar ember, ki midőn az annyiszor emlegetni hallott zepperlit először tánczolni látta, naivul igy kiáltott fel: „Hát ez volna az a hires zepperli!? Hisz ezt nálunk is minden őszszel tánczolják, csak hogy mi ugy hijuk hogy: Káposztatiprás.”
(1858 Vasárnapi Újság)
tánczene zendült: egy Pozsonyból ismert cepedli zenéje
(1913 Gárdonyi Géza)
[a keringő] előzményei a délnémet és osztrák táncfolklórban, tánctörténetben mutathatók ki. Egyéb elnevezései: cepedli, németes, dajcs, német, valcer
(1980 NéprajziLex.)
a. (pejor v. tréf)
〈vmely idegen eredetű, nem nemzeti táncfajta lekicsinylő megnevezéseként〉
A népi nemzeti érzés […] czepedli-nek, vagy még inkább kalamajká-nak csúfol mai napig minden kerengő idegen tánczot
(1906 Réthei Prikkel Marian Lajos)
Sz: cepperlizik
Vö. ÚMTsz. cepedli

Beállítások