dakszli fn 1A1 (jelzőként is) (kissé rég, nem szakny)dakli, daxli, takszli (rég)

’tacskó mint kutya’ ❖ Takszli, Tatskókutya; Canis vertagus (1800 Német–magyar és magyar–német lexikon C3050, 379. hasáb) | a sok futástól annyira elkoptak lábai, mikép ki csak látta, rá mert volna esküdni, hogy nem agár, de taxli (1857 Széchenyi István CD1501) | [Csurgónak, a kuvasznak] a többi kutyától sem kellett a növendékét [ti. a nyulat] féltenie. Megszokták, sőt eljátszottak a nyullal azok is. A gyilkos természetű daklit kivéve, akin Csurgó, valahányszor csak a foga ügyébe került, sohasem mulasztotta el egy jóízűt harapni (1908 Budapesti Hírlap jún. 17. C4696, 2) | Ismertem egy öregasszonyt, aki évről évre jobban hasonlított a daxlikutyáihoz (1924 Kassák Lajos CD10) | Van-e, aki, ha ezt hallja: „magyar nemzeti cirkusz”, műlovarnőkre, piruettező dakszlikra, bohócokra és légtornászokra gondol? (1997 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; TESz. ~, foxi; ÉKsz.; ÚMTsz. ~, dakszlikutya; IdSz.

dakszli főnév 1A1 (jelzőként is) (kissé rég, nem szakny)
dakli 1A1
daxli 1A1
takszli 1A1 (rég)
tacskó mint kutya
Takszli, Tatskókutya; Canis vertagus
(1800 Német–magyar és magyar–német lexikon)
a sok futástól annyira elkoptak lábai, mikép ki csak látta, rá mert volna esküdni, hogy nem agár, de taxli
(1857 Széchenyi István)
[Csurgónak, a kuvasznak] a többi kutyától sem kellett a növendékét [ti. a nyulat] féltenie. Megszokták, sőt eljátszottak a nyullal azok is. A gyilkos természetű daklit kivéve, akin Csurgó, valahányszor csak a foga ügyébe került, sohasem mulasztotta el egy jóízűt harapni
(1908 Budapesti Hírlap jún. 17.)
Ismertem egy öregasszonyt, aki évről évre jobban hasonlított a daxlikutyáihoz
(1924 Kassák Lajos)
Van-e, aki, ha ezt hallja: „magyar nemzeti cirkusz”, műlovarnőkre, piruettező dakszlikra, bohócokra és légtornászokra gondol?
(1997 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; TESz. ~, foxi; ÉKsz.; ÚMTsz. ~, dakszlikutya; IdSz.

Beállítások