cérnagiliszta fn 6A

1. ’az ember bélrendszerében élősködő, 5–10 milliméter nagyságú, fehér cérnaszálra emlékeztető fonálféreg, ill. e férgek faja, az ún. hegyesfarkú bélgiliszta (Enterobius vermicularis)’ ❖ Enterobius vermicularis, Oxyuris vermicularis, cérnagiliszta, hegyesfarkú giliszta, kukacgiliszta: a vastagbélben, főként a vakbélben élősködő Nematoda faj (1969 OrvosiLex. C6110, 151) | Az erősebb fertőzés jele a végbélkörnyéki viszketés. A vakarózás során a férgek sérülnek, és kiszabadult testnedveik allergiás viszketést váltanak ki. […] Az említett tüneteket észlelve a szülő feltétlen nézze meg a gyerek székletét, hogy nem lát-e benne cérnagilisztát (1996 Magyar Hírlap CD09).

2. (rég, ritk) ’〈húrféreg megnevezéseként〉’ ❖ a’ tzikkelyek nélkl való lapos giliſztával (Fasciola Inteſtinalis) és a’ tzérna giliſztával, (Gordius aquaticus) (1786 Domby Sámuel C1430, 446).

Vö. ÉKsz.

cérnagiliszta főnév 6A
1.
az ember bélrendszerében élősködő, 5–10 milliméter nagyságú, fehér cérnaszálra emlékeztető fonálféreg, ill. e férgek faja, az ún. hegyesfarkú bélgiliszta (Enterobius vermicularis)
Enterobius vermicularis, Oxyuris vermicularis, cérnagiliszta, hegyesfarkú giliszta, kukacgiliszta: a vastagbélben, főként a vakbélben élősködő Nematoda faj
(1969 OrvosiLex.)
Az erősebb fertőzés jele a végbélkörnyéki viszketés. A vakarózás során a férgek sérülnek, és kiszabadult testnedveik allergiás viszketést váltanak ki. […] Az említett tüneteket észlelve a szülő feltétlen nézze meg a gyerek székletét, hogy nem lát-e benne cérnagilisztát
(1996 Magyar Hírlap)
2. (rég, ritk)
〈húrféreg megnevezéseként〉
a’ tzikkelyek nélkl való lapos giliſztával (Fasciola Inteſtinalis) és a’ tzérna giliſztával, (Gordius aquaticus)
(1786 Domby Sámuel)
Vö. ÉKsz.

Beállítások