csibukozik tn ige 14a1 (/Tört)csibukoz (kijelentő mód jelen idő egysz 3. sz-ben)

’csibukot szív, csibukból dohányt szív’ ❖ Háttal az ottomán túlsó felén egy vele csaknem egyenlő nagyságú orángutáng ül hasonló kecses helyzetben, hasonló burnuszban, szinte [= szintén] csibukozva, s szinte [= szintén] egy átelleni tükörben nézi magát (1853 Jókai Mór CD18) | A török csibukoz tágas háremében (1867 Jankai József C2212, 53) | mint egy nagyhasú főispán, aki tizenöt évig csibukozik, és köpköd csempészett dohányból a megyeházán (1896 Mikszáth Kálmán CD04) | Az öreg Ebeczky búsan csóválta a fejét: – Szép, szép – dünnyögte, mikor a pipáit dicsérték –, de hát ki fogja örökölni a pipákat? A lányomat nem taníthatom meg csibukozni! (1905 Krúdy Gyula CD54) | [Török bácsi] még szürkébb volt, mint tavaly s még hallgatagabb, most is csibukozott s most sem égett a dohánya (1920 Móricz Zsigmond 9462009, 108) | Az újkorban Európaszerte kedvelt volt a kávézó-csibukozó török ábrázolása (1993 Kisbán Eszter CD17).

Vö. ÉrtSz.; TESz. csibuk; ÉKsz.

csibukozik tárgyatlan ige 14a1 (/Tört)
csibukoz (kijelentő mód jelen idő egysz 3. sz-ben)
csibukot szív, csibukból dohányt szív
Háttal az ottomán túlsó felén egy vele csaknem egyenlő nagyságú orángutáng ül hasonló kecses helyzetben, hasonló burnuszban, szinte [= szintén] csibukozva, s szinte [= szintén] egy átelleni tükörben nézi magát
(1853 Jókai Mór)
A török csibukoz tágas háremében
(1867 Jankai József)
mint egy nagyhasú főispán, aki tizenöt évig csibukozik, és köpköd csempészett dohányból a megyeházán
(1896 Mikszáth Kálmán)
Az öreg Ebeczky búsan csóválta a fejét: – Szép, szép – dünnyögte, mikor a pipáit dicsérték –, de hát ki fogja örökölni a pipákat? A lányomat nem taníthatom meg csibukozni!
(1905 Krúdy Gyula)
[Török bácsi] még szürkébb volt, mint tavaly s még hallgatagabb, most is csibukozott s most sem égett a dohánya
(1920 Móricz Zsigmond)
Az újkorban Európaszerte kedvelt volt a kávézó-csibukozó török ábrázolása
(1993 Kisbán Eszter)
Vö. ÉrtSz.; TESz. csibuk; ÉKsz.

Beállítások