csonthéjas mn és fn 2A9

I. mn

(Növ is) ’olyan 〈termés〉, amelynek belső termésfala megfásodott, csontkeménnyé vált, ill. ilyen termésű 〈növény, kül. fa〉’ ❖ a cseresznye, a szilva […] csonthéjas gyümölcsök (1883 Mendlik Alajos–Király Pál ford.–Emery C3077, 172) | Csonthéjas termés. Magrejtőjének külseje vékony héj; közepe vastagabb, puha, rendszerint húsos (1902 Wagner János CD35) | A csonthéjas növényfajok egy része, a szilva és a cseresznye nálunk honos, míg az őszibarack nem (1980 Geday Gusztáv CD30).

a. ’ilyen termésben levő, csonthéjjal körülvett 〈mag〉’ ❖ [az ún. argánfa gyümölcsének] csonthéjas magvából olajat sajtolnak (1893 PallasLex. CD02) | Gyümölcsök csonthéjas magvát tisztítsuk, szárítsuk meg (2000 Lakáskultúra CD39).

II. fn (rendsz. tbsz-ban) (Növ v. Mezőg is)

’〈olyan növények, kül. fák (termésének) összefoglaló megnevezéseként, amelyek magját csonthéj veszi körül〉’ ❖ A fafélék sem maradhatnak mindig ugyanazon a helyen [a faiskolákban], a lágymaguakat csonthéjasok, a fákat cserjék, a lombhullatókat örökzöldfajok válthatják fel (1895 PallasLex. CD02) | [Entz Ferenc] kedvezőnek tartja a hajtó szemzést, főként a csonthéjasoknál (1980 Geday Gusztáv CD30) | Nem ajánlom [az epeköveseknek] a szilvát, a hámozatlan gyümölcsöket, a napraforgó- és tökmagot, valamint a magas olajtartalmú csonthéjasokat: a diót, a mogyorót és a mandulát (1998 Magyar Hírlap CD09).

csonthéjas melléknév és főnév 2A9
I. melléknév
(Növ is)
olyan 〈termés〉, amelynek belső termésfala megfásodott, csontkeménnyé vált, ill. ilyen termésű 〈növény, kül. fa〉
a cseresznye, a szilva […] csonthéjas gyümölcsök
(1883 Mendlik Alajos–Király Pál ford.Emery)
Csonthéjas termés. Magrejtőjének külseje vékony héj; közepe vastagabb, puha, rendszerint húsos
(1902 Wagner János)
A csonthéjas növényfajok egy része, a szilva és a cseresznye nálunk honos, míg az őszibarack nem
(1980 Geday Gusztáv)
a.
ilyen termésben levő, csonthéjjal körülvett 〈mag〉
[az ún. argánfa gyümölcsének] csonthéjas magvából olajat sajtolnak
(1893 PallasLex.)
Gyümölcsök csonthéjas magvát tisztítsuk, szárítsuk meg
(2000 Lakáskultúra)
II. főnév (rendsz. tbsz-ban) (Növ v. Mezőg is)
〈olyan növények, kül. fák (termésének) összefoglaló megnevezéseként, amelyek magját csonthéj veszi körül〉
A fafélék sem maradhatnak mindig ugyanazon a helyen [a faiskolákban], a lágymaguakat csonthéjasok, a fákat cserjék, a lombhullatókat örökzöldfajok válthatják fel
(1895 PallasLex.)
[Entz Ferenc] kedvezőnek tartja a hajtó szemzést, főként a csonthéjasoknál
(1980 Geday Gusztáv)
Nem ajánlom [az epeköveseknek] a szilvát, a hámozatlan gyümölcsöket, a napraforgó- és tökmagot, valamint a magas olajtartalmú csonthéjasokat: a diót, a mogyorót és a mandulát
(1998 Magyar Hírlap)

Beállítások