dajkarím fn 3B (Népr)

(ölbe vett) csecsemőnek v. kisgyermeknek előadott, rendsz. ringatással, testrészeinek érintésével, mozgatásával kísért mondóka (mint játék)’ ❖ [Gáspár János nagyenyedi tanár] összegyűjtött és gyűjtetett a nép ajkáról egy csoport dajkarímet, tréfát, enyelgést, játékot (1864 Arany János C6506, 496) | höcögtető: dajkarím. Az ülő felnőtt térdére vagy keresztbe tett lábfejére ülteti a gyermeket, s míg a mondóka tart, ritmikusan föl-le emelgeti, lovagoltatja, „höcögteti”. Szövege: „Hoc, hoc, katona, ketten ülünk egy lóra, harmadik a csikóra, úgy megyünk a vásárra.” (1979 NéprajziLex. CD47).

dajkarím főnév 3B (Népr)
(ölbe vett) csecsemőnek v. kisgyermeknek előadott, rendsz. ringatással, testrészeinek érintésével, mozgatásával kísért mondóka (mint játék)
[Gáspár János nagyenyedi tanár] összegyűjtött és gyűjtetett a nép ajkáról egy csoport dajkarímet, tréfát, enyelgést, játékot
(1864 Arany János)
höcögtető: dajkarím. Az ülő felnőtt térdére vagy keresztbe tett lábfejére ülteti a gyermeket, s míg a mondóka tart, ritmikusan föl-le emelgeti, lovagoltatja, „höcögteti”. Szövege: „Hoc, hoc, katona, ketten ülünk egy lóra, harmadik a csikóra, úgy megyünk a vásárra.”
(1979 NéprajziLex.)

Beállítások