deákflastrom fn 3A2 (rég)

’rendsz. kelések, tályogok érlelésére haszn., kifakadásukat segítő, gyógyító hatású szert tartalmazó tapasz’ ❖ Néha a kelés ellen a helybeli gyógymód is elég, s ilyenkor azt érlelésbe kell hozni […] lágyitó péppel, vagy ha ez nem használ, érlelőkkel, milyenek a sült hagyma, mézes tészta, s a köznép által diák flastromnak nevezett sárga ragtapaszszal lehet elérni (1861 Lengyel Dániel 8270004, 211) | Deákflastrom – Diachylosplaster (1879 Betűsoros árulajstrom C1111, 230) | Némelyik csudálkozva nézi a Badicska vérző vállát. […] „Meg ne mutasd a mamádnak, mert különben többé nem enged uszodába” – ajánlják neki a bölcsek. „Inkább tégy rá magad diák-flastromot.” (1927 Ádám Gábor CD10).

ÖE: ~árus.

Vö. TESz.; ÚMTsz. diákflastrom

deákflastrom főnév 3A2 (rég)
rendsz. kelések, tályogok érlelésére haszn., kifakadásukat segítő, gyógyító hatású szert tartalmazó tapasz
Néha a kelés ellen a helybeli gyógymód is elég, s ilyenkor azt érlelésbe kell hozni […] lágyitó péppel, vagy ha ez nem használ, érlelőkkel, milyenek a sült hagyma, mézes tészta, s a köznép által diák flastromnak nevezett sárga ragtapaszszal lehet elérni
(1861 Lengyel Dániel)
Deákflastrom – Diachylosplaster
(1879 Betűsoros árulajstrom)
Némelyik csudálkozva nézi a Badicska vérző vállát. […] „Meg ne mutasd a mamádnak, mert különben többé nem enged uszodába” – ajánlják neki a bölcsek. „Inkább tégy rá magad diák-flastromot.”
(1927 Ádám Gábor)
ÖE: deákflastromárus
Vö. TESz.; ÚMTsz. diákflastrom

Beállítások