abúzus fn 4A

’visszaélés, jogtalanság’ ❖ valami abuſus, avagy tsalárdság ne történnyen (1782 Regulamentum militare ford. 7469006, [H2v]) | Ily abusus ellen azonban egy különösen jól ható gyógyszert ismer […], és az nem egyéb, mint a kontroll (1857 Széchenyi István CD1501) | ez a nagy publicitás abuzus, beleavatkozás egy magánvállalat ügyeibe (1930 Schöpflin Aladár CD10).

a. ’gyerekekkel, nőkkel szemben elkövetett (szexuális) erőszak, visszaélés’ ❖ gyerekek ezrei szenvednek a családon belüli szeretetlenségtől, elhanyagoltságtól, elhagyatottságtól, szülői brutalitástól, szexuális abúzustól, súlyos bántalmazástól (1997 Magyar Hírlap CD09) | az abúzus olyan magatartás, amikor a szülő lelkileg vagy fizikailag bántalmazza, kínozza gyerekét (1998 Magyar Hírlap CD09) | az abúzust elszenvedett nőket (1999 Magyar Hírlap CD09).

b. (Orvos) ’vminek a fogyasztásában tanúsított mértéktelenség, túlzás, ill. túlzott, telhetetlen fogyasztás’ ❖ Különösen nyugtatók, élénkítők és serkentők alkalmasak abúzusra (1998 Tények könyve CD37) | Az abúzus jellemzője, hogy a különféle kémiai anyagok a szervezetbe jutnak szükségtelen és a szervezetet károsító mértékben (1998 Tények könyve CD37).

Vö. SzT.; IdSz.

abúzus főnév 4A
visszaélés, jogtalanság
valami abuſus, avagy tsalárdság ne történnyen
(1782 Regulamentum militare ford.)
Ily abusus ellen azonban egy különösen jól ható gyógyszert ismer […], és az nem egyéb, mint a kontroll
(1857 Széchenyi István)
ez a nagy publicitás abuzus, beleavatkozás egy magánvállalat ügyeibe
(1930 Schöpflin Aladár)
a.
gyerekekkel, nőkkel szemben elkövetett (szexuális) erőszak, visszaélés
gyerekek ezrei szenvednek a családon belüli szeretetlenségtől, elhanyagoltságtól, elhagyatottságtól, szülői brutalitástól, szexuális abúzustól, súlyos bántalmazástól
(1997 Magyar Hírlap)
az abúzus olyan magatartás, amikor a szülő lelkileg vagy fizikailag bántalmazza, kínozza gyerekét
(1998 Magyar Hírlap)
az abúzust elszenvedett nőket
(1999 Magyar Hírlap)
b. (Orvos)
vminek a fogyasztásában tanúsított mértéktelenség, túlzás, ill. túlzott, telhetetlen fogyasztás
Különösen nyugtatók, élénkítők és serkentők alkalmasak abúzusra
(1998 Tények könyve)
Az abúzus jellemzője, hogy a különféle kémiai anyagok a szervezetbe jutnak szükségtelen és a szervezetet károsító mértékben
(1998 Tények könyve)
Vö. SzT.; IdSz.

Beállítások