déltenger fn 4B (tulajdonnévszerűen is) (vál)

’a Föld déli féltekéjén található tenger, kül. a Csendes-óceán déli része’ ❖ A déltenger némelly szigetein a tatovirozás [= tetoválás] mesterségképen üzetik s tanultatik (1847 Peregriny Elek 8360004, 15) | a déltenger e gyöngyszigetén [ti. Tahitin] (1854 Vasárnapi Újság CD56) | Minden képzeletet felülmúló szenvedések után Pymet felveszi egy déltengerek felé tartó hajó (1994 Magyar Hírlap CD09).

a. ’a Dél-Európával határos tengerek vmelyike’ ❖ Az éjszaki tengerekhez tartozó vidéken minden itt fakadó víz a Rajna és az Elbe által az Éjszaki, az Odera és a Visztula által a Keleti tengerbe, a dél tengerekhez tartozó vidéken pedig a Dnjeszter és a Duna által a Fekete, az Ecs, a Pó s némely parti folyó által az Adriai tengerbe vezettetik (1887 Az Osztrák–Magyar Monarchia CD21) | szeme tüze a szemem sütötte, mint mikor a déltenger öble visszatükrözi hajnalban Héliosz sugarait (1952 Márai Sándor 9421019, 99) | a francia dél-tenger városait a Riviérától egészen a Pireneusok lábánál fekvő Perpignan-ig (1996 Magyar Hírlap CD09).

Sz: déltengeri.

déltenger főnév 4B (tulajdonnévszerűen is) (vál)
a Föld déli féltekéjén található tenger, kül. a Csendes-óceán déli része
A déltenger némelly szigetein a tatovirozás [= tetoválás] mesterségképen üzetik s tanultatik
(1847 Peregriny Elek)
a déltenger e gyöngyszigetén [ti. Tahitin]
(1854 Vasárnapi Újság)
Minden képzeletet felülmúló szenvedések után Pymet felveszi egy déltengerek felé tartó hajó
(1994 Magyar Hírlap)
a.
a Dél-Európával határos tengerek vmelyike
Az éjszaki tengerekhez tartozó vidéken minden itt fakadó víz a Rajna és az Elbe által az Éjszaki, az Odera és a Visztula által a Keleti tengerbe, a dél tengerekhez tartozó vidéken pedig a Dnjeszter és a Duna által a Fekete, az Ecs, a Pó s némely parti folyó által az Adriai tengerbe vezettetik
(1887 Az Osztrák–Magyar Monarchia)
szeme tüze a szemem sütötte, mint mikor a déltenger öble visszatükrözi hajnalban Héliosz sugarait
(1952 Márai Sándor)
a francia dél-tenger városait a Riviérától egészen a Pireneusok lábánál fekvő Perpignan-ig
(1996 Magyar Hírlap)
Sz: déltengeri

Beállítások