dévérkeszeg fn 3B2

1. (Áll) ’Európa nagy részén gyakori, erősen lapított testű, magas és sötét hátú, félméteresnél nagyobbra is megnövő keszeg, amelynek oldalvonala és hátúszója között 12-13 pikkelysor húzódik, ill. e halak faja (Abramis brama)’ ❖ Keszég. Peszmeg, minden magyarnál esméretes hal. […] Dévér keszég. Galla keszég. Gelesztás vagy Pohos keszég (1825 Nátly József C3311, 31) | Dévér-keszeg. Abramis Brama L. (1887 Herman Ottó C2078, 657) | A dévérkeszegeket minden időben rendszerint nagyobb csapatokban lehet látni, amint a vízi növényzet között legelésznek (1933 Az állatok világa ford. CD46) | Dévérkeszegszinttáj [A folyó] vízmozgása rendkívül lelassul, sebessége 2-4 km/órára tehető, de akadnak olyan részek is, ahol már-már állóvíz jellegűvé válik […]. Fő hala a dévérkeszeg, társfajok a ponty, a compó, a jász, a karikakeszeg, a kárász, a harcsa (1995 Magyarország állatvilága CD14).

2. (ritk) ’e hal húsa (mint étel)’ ❖ A balatonmelléki rengeteg hagymát használ, ritkára csinálja a levet s minthogy kecsegéje nincs, dévérkeszeget is aprít bele; csak módjával paprikáz (1887 Herman Ottó C2078, 513).

Vö. TESz. dévér; ÉKsz.; ÚMTsz.

dévérkeszeg főnév 3B2
1. (Áll)
Európa nagy részén gyakori, erősen lapított testű, magas és sötét hátú, félméteresnél nagyobbra is megnövő keszeg, amelynek oldalvonala és hátúszója között 12-13 pikkelysor húzódik, ill. e halak faja (Abramis brama)
Keszég. Peszmeg, minden magyarnál esméretes hal. […] Dévér keszég. Galla keszég. Gelesztás vagy Pohos keszég
(1825 Nátly József)
Dévér-keszeg. Abramis Brama L.Linnaeus
(1887 Herman Ottó)
A dévérkeszegeket minden időben rendszerint nagyobb csapatokban lehet látni, amint a vízi növényzet között legelésznek
(1933 Az állatok világa ford.)
Dévérkeszegszinttáj [A folyó] vízmozgása rendkívül lelassul, sebessége 2-4 kmkilométer/órára tehető, de akadnak olyan részek is, ahol már-már állóvíz jellegűvé válik […]. Fő hala a dévérkeszeg, társfajok a ponty, a compó, a jász, a karikakeszeg, a kárász, a harcsa
(1995 Magyarország állatvilága)
2. (ritk)
e hal húsa (mint étel)
A balatonmelléki rengeteg hagymát használ, ritkára csinálja a levet s minthogy kecsegéje nincs, dévérkeszeget is aprít bele; csak módjával paprikáz
(1887 Herman Ottó)
Vö. TESz. dévér; ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások