disznóhús fn 4A8

’levágott disznó húsa (mint étel)’ ❖ Mind azok a’ kikre ſzintén reájok ſzokott a’ folyoſó [= orbánc] minden tejes és téjbl ſzármazott, kvér ’s nyálas és enyves, téſztás, fſzerſzámos eledelektöl, diſznó húſtól, és ſr ’s tajtékozó boroktúl, ſzorgalmatoſan ojják magokat (1772 Marikovszky Márton ford.–Tissot C3033, 291) | a’ ’Sidókat parantsolattal sem vehették arra, hogy diszno húst egyenek (1784 Dézsi József ford.–Barthaloti C1415, 52) | káposzta disznó hússal, sárga répa sonkával (1857 Széchenyi István CD1501) | furcsaság az, ha egy férfi nem élvezi a disznóhúst. Hogyan lehet az, a fölséges malacpörköltet, a drága, jó füstölt sonkát nem szeretni? (1903 Jókai Mór CD18) | Az első félévben több disznóhúst és élő sertést exportáltunk (2000 Magyar Hírlap CD09).

Sz: disznóhúsos.

Vö. CzF.; ÉrtSz.; SzólKm.; ÉKsz.; SzT.; ÚMTsz.

disznóhús főnév 4A8
levágott disznó húsa (mint étel)
Mind azok a’ kikre ſzintén reájok ſzokott a’ folyoſó [= orbánc] minden tejes és téjbl ſzármazott, kvér ’s nyálas és enyves, téſztás, fſzerſzámos eledelektöl, diſznó húſtól, és ſr ’s tajtékozó boroktúl, ſzorgalmatoſan ojják magokat
(1772 Marikovszky Márton ford.Tissot)
a’ ’Sidókat parantsolattal sem vehették arra, hogy diszno húst egyenek
(1784 Dézsi József ford.Barthaloti)
káposzta disznó hússal, sárga répa sonkával
(1857 Széchenyi István)
furcsaság az, ha egy férfi nem élvezi a disznóhúst. Hogyan lehet az, a fölséges malacpörköltet, a drága, jó füstölt sonkát nem szeretni?
(1903 Jókai Mór)
Az első félévben több disznóhúst és élő sertést exportáltunk
(2000 Magyar Hírlap)
Sz: disznóhúsos
Vö. CzF.; ÉrtSz.; SzólKm.; ÉKsz.; SzT.; ÚMTsz.

Beállítások