dombornyomás fn 4A (Könyv is)

’papír v. más felület síkjából kidomborodó minták, betűk, ábrák nyom(tat)ása’ ❖ Dombornyomás, oly művelete a nyomdászatnak, mely a papir stb. egyik oldalán reliefszerüen látható; a nyomdai sajtón vagy e célra készült sajtoló gépeken készül mint díszmű vagy védjegy (értékpapirokon, szelvényeken mint szárazbélyeg) (1893 PallasLex. CD02) | Dombornyomáshoz alkalmas lemezeket lehet [előállítani az ún. reliefreprodukáló géppel] (1924 RévaiNagyLex. C5712, 148) | A kétrétegű, ún. duplex tapéta dombornyomással készül, amely textúrát vagy mintát eredményez (1997 Lakáskultúra CD39).

a. ’így készített nyomat’ ❖ A dombornyomást többnyire fehéren, vagy alkalmi dolgokon szinekben nyomják ércbélyegző segélyével (1893 PallasLex. CD02) | Anaglipta, papiranyag-gyártmány. […] Használják főleg tapétának, de stucco-pótlásra is, mert erős dombornyomással láthatják el (1911 RévaiNagyLex. C5697, 574) | [bankkártyás fizetés esetén] a kártya dombornyomását a papírbizonylaton jeleníti meg a gép, s ezt az ívet küldi be a kereskedő (1997 Magyar Hírlap CD09) | [a szőlőcukorkákon] még dombornyomás is van (1997 Magyar Hírlap CD09).

Sz: dombornyomásos, dombornyomású.

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

dombornyomás főnév 4A (Könyv is)
papír v. más felület síkjából kidomborodó minták, betűk, ábrák nyom(tat)ása
Dombornyomás, oly művelete a nyomdászatnak, mely a papir stb.s a többi egyik oldalán reliefszerüen látható; a nyomdai sajtón vagy e célra készült sajtoló gépeken készül mint díszmű vagy védjegy (értékpapirokon, szelvényeken mint szárazbélyeg)
(1893 PallasLex.)
Dombornyomáshoz alkalmas lemezeket lehet [előállítani az ún. reliefreprodukáló géppel]
(1924 RévaiNagyLex.)
A kétrétegű, ún.úgynevezett duplex tapéta dombornyomással készül, amely textúrát vagy mintát eredményez
(1997 Lakáskultúra)
a.
így készített nyomat
A dombornyomást többnyire fehéren, vagy alkalmi dolgokon szinekben nyomják ércbélyegző segélyével
(1893 PallasLex.)
Anaglipta, papiranyag-gyártmány. […] Használják főleg tapétának, de stucco-pótlásra is, mert erős dombornyomással láthatják el
(1911 RévaiNagyLex.)
[bankkártyás fizetés esetén] a kártya dombornyomását a papírbizonylaton jeleníti meg a gép, s ezt az ívet küldi be a kereskedő
(1997 Magyar Hírlap)
[a szőlőcukorkákon] még dombornyomás is van
(1997 Magyar Hírlap)
Sz: dombornyomásos, dombornyomású
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások