ebédmeghívás fn 4A

1. ’vkinek déli, es. kora délutáni ()étkezésre, ill. az ahhoz kapcsolódó összejövetelre, fogadásra vendégként való elhívása’ ❖ Harmadik napja vagyunk itt s három ebédmeghivásunk volt (1893 Justh Zsigmond C2456, 87) | [egyes vidéki diákok] minden segítséget, a tízórai-kínálástól a vasárnapi ebédmeghívásig visszautasítottak (1973 Becht Rezső CD52) | [Orbán Viktor] a Független Kisgazdapárt elnöke és felesége ebédmeghívásának tett eleget (1998 Magyar Hírlap CD09).

2. (ritk) ’az az étkezés, összejövetel, amire így elhívnak vkit’ ❖ [novella] egy sajátságos ebédmeghívásról, amelynek során a meghívott hölgy szinte „kieszi” a vagyonából a meghívót (1998 Új Könyvek CD29) | Az MDF elnöke nem említette, hogy a két baloldali, volt igazságügy-miniszterrel kezdeményezett megbeszélés egyúttal a Békejobb 2000 érdekeit is szolgálja-e, az ebédmeghívást baráti találkozónak nevezte (2000 Magyar Hírlap CD09).

ebédmeghívás főnév 4A
1.
vkinek déli, es. kora délutáni ()étkezésre, ill. az ahhoz kapcsolódó összejövetelre, fogadásra vendégként való elhívása
Harmadik napja vagyunk itt s három ebédmeghivásunk volt
(1893 Justh Zsigmond)
[egyes vidéki diákok] minden segítséget, a tízórai-kínálástól a vasárnapi ebédmeghívásig visszautasítottak
(1973 Becht Rezső)
[Orbán Viktor] a Független Kisgazdapárt elnöke és felesége ebédmeghívásának tett eleget
(1998 Magyar Hírlap)
2. (ritk)
az az étkezés, összejövetel, amire így elhívnak vkit
[novella] egy sajátságos ebédmeghívásról, amelynek során a meghívott hölgy szinte „kieszi” a vagyonából a meghívót
(1998 Új Könyvek)
Az MDFMagyar Demokrata Fórum elnöke nem említette, hogy a két baloldali, volt igazságügy-miniszterrel kezdeményezett megbeszélés egyúttal a Békejobb 2000 érdekeit is szolgálja-e, az ebédmeghívást baráti találkozónak nevezte
(2000 Magyar Hírlap)

Beállítások