ebmankóró (1A) l. ednámkóró

ednámkóró fn 1A (Növ)ebmankóró (nyj)

’gyomtársulásokban és mocsarakban élő, kb. egy méter magas, lándzsás levelű, gömbölyű virágzatú, lágy szárú évelő növény, amelynek hüvelytermése sűrűn tüskés felszínű, ill. e növények faja, az ún. keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata)’ ❖ A G. [= Glycyrrhiza] echinata L. (ednámkóró) hüvelye tüskésszúrós, Európa délkeleti részén, hazánkban és Oroszországban gyakori (1893 PallasLex. CD02) | Úgy megkérgesedett a csordásgyerek talpa, mint a csizmatalp, nem szúrta meg az acat, ebmankóró (Glycyrhiza echinata L.) (1934 Kiss Lajos¹ C5226, 36) | keserű édesgyökér (ednámkóró) G. [= Glycyrrhiza] echinata (1998 Növényneveink C6120, 78).

Vö. ÉKsz.; ÚMTsz.

ebmankóró lásd ednámkóró
ednámkóró főnév 1A (Növ)
ebmankóró 1A (nyj)
gyomtársulásokban és mocsarakban élő, kb. egy méter magas, lándzsás levelű, gömbölyű virágzatú, lágy szárú évelő növény, amelynek hüvelytermése sűrűn tüskés felszínű, ill. e növények faja, az ún. keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata)
A G. [= Glycyrrhiza] echinata L.Linnaeus (ednámkóró) hüvelye tüskésszúrós, Európa délkeleti részén, hazánkban és Oroszországban gyakori
(1893 PallasLex.)
Úgy megkérgesedett a csordásgyerek talpa, mint a csizmatalp, nem szúrta meg az acat, ebmankóró (Glycyrhiza echinata L.Linnaeus)
(1934 Kiss Lajos¹)
keserű édesgyökér (ednámkóró) G. [= Glycyrrhiza] echinata
(1998 Növényneveink)
Vö. ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások