egérfül fn 2C

1. ’az egér füle’ ❖ Jaj, az egérfülnek! A klasszikus egércsapda a sajttal már a múlté (nem csoda, tekintve a sajt árát). Itt az új riasztó, amely ultrahanggal működik 50–65 ezer Hz tartományban, amelyet, mint a rajz is mutatja, nem bírnak az egerek (1996 Lakáskultúra CD39).

2. (rég) ’〈olyan növény megnevezéseként, amelynek apró, (szürkés,) szőrös levelei vannak〉’ ❖ Tyukhur, Ludhur, Pipehur, Madarhur, Tyukbegy, Tyukharapta-fü, Árnyék ſzeretö-fü, Egérfül (1775 Csapó József 7062001, 287) | Hölgymál (növ., rosszul olvasva holgyomál, borjufül, ölyüfül, ölyvfű, vadkék Beythénél, egérfül, nyulfül, Hieracium Tourn.) (1895 PallasLex. CD02) | Mocsári nefelejcs. Myosotis palustris (L.) With. – (Békaszem, egérfül v. -fülcse, mizsót, talyigavirág.) (1902 Wagner János CD35).

ÖE: ~fű.

Vö. CzF.

egérfül főnév 2C
1.
az egér füle
Jaj, az egérfülnek! A klasszikus egércsapda a sajttal már a múlté (nem csoda, tekintve a sajt árát). Itt az új riasztó, amely ultrahanggal működik 50–65 ezer Hzhertz tartományban, amelyet, mint a rajz is mutatja, nem bírnak az egerek
(1996 Lakáskultúra)
2. (rég)
〈olyan növény megnevezéseként, amelynek apró, (szürkés,) szőrös levelei vannak〉
Tyukhur, Ludhur, Pipehur, Madarhur, Tyukbegy, Tyukharapta-fü, Árnyék ſzeretö-fü, Egérfül
(1775 Csapó József)
Hölgymál (növ.növény, rosszul olvasva holgyomál, borjufül, ölyüfül, ölyvfű, vadkék Beythénél, egérfül, nyulfül, Hieracium Tourn.Tournefort)
(1895 PallasLex.)
Mocsári nefelejcs. Myosotis palustris (L.Linnaeus) With.Withering – (Békaszem, egérfül v.vagy -fülcse, mizsót, talyigavirág.)
(1902 Wagner János)
ÖE: egérfülfű
Vö. CzF.

Beállítások