ékcsont fn 3A1 (Anat)ikcsont (kissé rég)

’〈az emberben, ill. koponyás gerinces állatokban:〉 a koponyaalap középső részén, a nyakszirtcsont előtt levő csont (os speniodale)’ ❖ A’ Kaponyában nyóltz tsontokat ſzámlálunk; tudni-illik: egy homloktsontat; egy nyakſzirttsontat.; két faltsontakat; két vakszemtsontakat; egy éktsontat, egy rostatsontat (1782 Rácz Sámuel ford.–Plenck C3565, 2) | [a koponya része] az ékcsont (ikcsont, denevércsont, szárnyas csont, os sphenoideum) (1893 PallasLex. CD02) | [A madaraknál] a nyakszirtcsont csak egybütykű, az ikcsonton már meg van a török nyereg (sella turcica) (1915 RévaiNagyLex. C5709, 94) | Az ember ékcsontja bonyolult felépítésű, repülő madárra hasonlító szárnyalt csont, amely beékelődik a koponyaalapba (1998 MagyarNagyLex. C5820, 143).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

ékcsont főnév 3A1 (Anat)
ikcsont 3A1 (kissé rég)
〈az emberben, ill. koponyás gerinces állatokban:〉 a koponyaalap középső részén, a nyakszirtcsont előtt levő csont (os speniodale)
A’ Kaponyában nyóltz tsontokat ſzámlálunk; tudni-illik: egy homloktsontat; egy nyakſzirttsontat.; két faltsontakat; két vakszemtsontakat; egy éktsontat, egy rostatsontat
(1782 Rácz Sámuel ford.Plenck)
[a koponya része] az ékcsont (ikcsont, denevércsont, szárnyas csont, os sphenoideum)
(1893 PallasLex.)
[A madaraknál] a nyakszirtcsont csak egybütykű, az ikcsonton már meg van a török nyereg (sella turcica)
(1915 RévaiNagyLex.)
Az ember ékcsontja bonyolult felépítésű, repülő madárra hasonlító szárnyalt csont, amely beékelődik a koponyaalapba
(1998 MagyarNagyLex.)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások