értékforma fn 6A

1. (Közg) ’vmely áru értékének egy másik áruban v. pénzben való kifejezési formája’ ❖ a legegyszerűbb értékforma alatt azt a csereforgalmat értjük, melyben árut áruért cseréltek (1901 Népszava máj. 6. C7888, 3) | A kifejlett értékforma először ott merül fel a valóságban, amikor egy munkaterméket, pl. marhát, már nemcsak kivételesen, hanem szokásszerüen különböző más árukkal kicserélnek (1948 Rudas László ford.–Marx C5061, 76) | Megvolt-e az orosz kőolajszállítások szerződés szerinti fedezete? Ha igen, hol, kinél? Milyen értékformában: valuta, transzferábilis rubel vagy értékpapír? (1997 Országgyűlési Napló CD62).

2. (vál) ’szellemi, művészi, erkölcsi stb. érték megjelenési formája’ ❖ A szöveggyűjtemény a reneszánsz magatartás- és értékformákat igyekszik felmutatni (1996 Új Könyvek CD29) | Kulcsár Szabó Ernő a keresztény értékformák és a modern magyar irodalom viszonyát vette szemügyre elméleti jellegű fejtegetésében (1996 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

értékforma főnév 6A
1. (Közg)
vmely áru értékének egy másik áruban v. pénzben való kifejezési formája
a legegyszerűbb értékforma alatt azt a csereforgalmat értjük, melyben árut áruért cseréltek
(1901 Népszava máj. 6.)
A kifejlett értékforma először ott merül fel a valóságban, amikor egy munkaterméket, pl.például marhát, már nemcsak kivételesen, hanem szokásszerüen különböző más árukkal kicserélnek
(1948 Rudas László ford.Marx)
Megvolt-e az orosz kőolajszállítások szerződés szerinti fedezete? Ha igen, hol, kinél? Milyen értékformában: valuta, transzferábilis rubel vagy értékpapír?
(1997 Országgyűlési Napló)
2. (vál)
szellemi, művészi, erkölcsi stb. érték megjelenési formája
A szöveggyűjtemény a reneszánsz magatartás- és értékformákat igyekszik felmutatni
(1996 Új Könyvek)
Kulcsár Szabó Ernő a keresztény értékformák és a modern magyar irodalom viszonyát vette szemügyre elméleti jellegű fejtegetésében
(1996 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások