adatrögzítő mn és fn 1C

I. mn

1. ’adatok, információk (számítógépes) rögzítését végző 〈személy(ek csoportja)〉’ ❖ Az aláírások ezután egy adatrögzítő csoporthoz kerülnek (1994 Magyar Hírlap CD09) | az adatrögzítő adminisztrátor hibás adatot közvetített a lakcímnyilvántartónak (1995 Magyar Hírlap CD09).

1a. ’adatok, információk (számítógépes) rögzítésével foglalkozó 〈intézmény v. munkakör〉’ ❖ hat adatrögzítő munkahelyük volt (1996 Természet Világa CD50) | A lapokat nem az egyetemek, hanem egy adatrögzítő cég viszi a gép adattárába (1997 Magyar Hírlap CD09).

2. (ritk) ’vmire vonatkozó adatokat, információkat összegyűjtve tartalmazó 〈írásmű〉’ ❖ Ennek az elsősorban adatrögzítő és faktografikus munkának [ti. Thury Etele egyháztörténeti monográfiájának] azonban megvan a maga implikált egyetemes jelentősége és hozadéka is (1998 Új Könyvek CD29).

3. (kísérlet, vizsgálat, mérés következtében megállapított) adatokat, információkat (mérő,) rögzítő és tároló 〈eszköz, berendezés stb.〉’ ❖ A repülő adatrögzítő dobozát csaknem sértetlenül emelték ki a kiégett roncsok közül (1995 Magyar Hírlap CD09) | Néhány évvel ezelőtt jelentek meg az olyan adatrögzítő berendezések, amelyek segítségével igen pontos adatokat lehet kapni a versenyautók és motorok működéséről (1995 Magyar Hírlap CD09) | Az adatrögzítő rendszer 10 óra időtartamú méréssorozat tárolását tette lehetővé (1996 Természet Világa CD50) | súlyos műszaki hibát észleltek a Galileo fedélzeti adatrögzítő magnójában (1996 Természet Világa CD50) | adatrögzítő chip (1998 Magyar Hírlap CD09).

II. fn

1. ’adatok, információk (számítógépes) rögzítését végző személy’ ❖ Orvosai segítségével a műtét után először betanított számítógépes adatrögzítőként sikerült elhelyezkednie (1996 Magyar Hírlap CD09) | főleg fordítók, sajtófigyelők, adatrögzítők […] válnak távmunkássá (1998 Magyar Hírlap CD09).

2. (kísérlet, vizsgálat, mérés következtében megállapított) adatokat, információkat (mérő,) rögzítő és tároló eszköz’ ❖ számos furcsaságot őriz a hűtőrendszer adatrögzítője (1995 Magyar Hírlap CD09) | az irányítóközpont szakemberei 10 nappal a hiba észlelése után, október 21-én arról számolhattak be, hogy az adatrögzítő megfelelően működik (1996 Természet Világa CD50) | az áhított jelenetet át kell játszanunk egy másik adatrögzítőre és persze az átjátszás is csak lineárisan történhet (1997 Magyar Hírlap CD09).

adatrögzítő melléknév és főnév 1C
I. melléknév
1.
adatok, információk (számítógépes) rögzítését végző 〈személy(ek csoportja)
Az aláírások ezután egy adatrögzítő csoporthoz kerülnek
(1994 Magyar Hírlap)
az adatrögzítő adminisztrátor hibás adatot közvetített a lakcímnyilvántartónak
(1995 Magyar Hírlap)
1a.
adatok, információk (számítógépes) rögzítésével foglalkozó 〈intézmény v. munkakör〉
hat adatrögzítő munkahelyük volt
(1996 Természet Világa)
A lapokat nem az egyetemek, hanem egy adatrögzítő cég viszi a gép adattárába
(1997 Magyar Hírlap)
2. (ritk)
vmire vonatkozó adatokat, információkat összegyűjtve tartalmazó 〈írásmű〉
Ennek az elsősorban adatrögzítő és faktografikus munkának [ti. Thury Etele egyháztörténeti monográfiájának] azonban megvan a maga implikált egyetemes jelentősége és hozadéka is
(1998 Új Könyvek)
3.
(kísérlet, vizsgálat, mérés következtében megállapított) adatokat, információkat (mérő,) rögzítő és tároló 〈eszköz, berendezés stb.〉
A repülő adatrögzítő dobozát csaknem sértetlenül emelték ki a kiégett roncsok közül
(1995 Magyar Hírlap)
Néhány évvel ezelőtt jelentek meg az olyan adatrögzítő berendezések, amelyek segítségével igen pontos adatokat lehet kapni a versenyautók és motorok működéséről
(1995 Magyar Hírlap)
Az adatrögzítő rendszer 10 óra időtartamú méréssorozat tárolását tette lehetővé
(1996 Természet Világa)
súlyos műszaki hibát észleltek a Galileo fedélzeti adatrögzítő magnójában
(1996 Természet Világa)
adatrögzítő chip
(1998 Magyar Hírlap)
II. főnév
1.
adatok, információk (számítógépes) rögzítését végző személy
Orvosai segítségével a műtét után először betanított számítógépes adatrögzítőként sikerült elhelyezkednie
(1996 Magyar Hírlap)
főleg fordítók, sajtófigyelők, adatrögzítők […] válnak távmunkássá
(1998 Magyar Hírlap)
2.
(kísérlet, vizsgálat, mérés következtében megállapított) adatokat, információkat (mérő,) rögzítő és tároló eszköz
számos furcsaságot őriz a hűtőrendszer adatrögzítője
(1995 Magyar Hírlap)
az irányítóközpont szakemberei 10 nappal a hiba észlelése után, október 21-én arról számolhattak be, hogy az adatrögzítő megfelelően működik
(1996 Természet Világa)
az áhított jelenetet át kell játszanunk egy másik adatrögzítőre és persze az átjátszás is csak lineárisan történhet
(1997 Magyar Hírlap)

Beállítások