amatörizmus fn 4A

1. ’vminek nem hivatásszerű, hanem kedvtelésből való művelése’ ❖ Sokan az amatőrizmust családiasságnak értelmezték, és „ez az én szép kisfiam, hároméves korában az isztambuli piacon”-féle képeket neveztek be (1980 Fekete J. József 2054039, 462).

2. ’anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülő sportolók sporttevékenysége, ill. azzal kapcs., arra vonatk.’ ❖ állást foglalt a NOB az amatőrizmus kérdésében (1961 Népszabadság jún. 18. C4813, 16) | A versenyek évtizedeken keresztül az amatörizmusról szóltak, kitiltották a hivatásos sportolókat (1996 Magyar Hírlap CD09).

3. ’vminek kellő szakértelem, hozzáértés nélkül való művelése; dilettantizmus’ ❖ A kilencvenes évek társadalma tehetséges, intellektuális, csillogó volt, – de már maga az a nagyfokú változékonyság is bizonyos amatőrizmusra mutat, és a korszak atmoszférája terméketlen (1934 Nyugat CD10).

Vö. IdSz.

amatörizmus főnév 4A
1.
vminek nem hivatásszerű, hanem kedvtelésből való művelése
Sokan az amatőrizmust családiasságnak értelmezték, és „ez az én szép kisfiam, hároméves korában az isztambuli piacon”-féle képeket neveztek be
(1980 Fekete J. József)
2.
anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülő sportolók sporttevékenysége, ill. azzal kapcs., arra vonatk.
állást foglalt a NOBNemzetközi Olimpiai Bizottság az amatőrizmus kérdésében
(1961 Népszabadság jún. 18.)
A versenyek évtizedeken keresztül az amatörizmusról szóltak, kitiltották a hivatásos sportolókat
(1996 Magyar Hírlap)
3.
vminek kellő szakértelem, hozzáértés nélkül való művelése; dilettantizmus
A kilencvenes évek társadalma tehetséges, intellektuális, csillogó volt, – de már maga az a nagyfokú változékonyság is bizonyos amatőrizmusra mutat, és a korszak atmoszférája terméketlen
(1934 Nyugat)
Vö. IdSz.

Beállítások