anyagmegtakarítás fn 4A

’a nyersanyag(ok) gazdaságos, takarékos felhasználása’ ❖ amennyivel több hő fejlődik a tápanyagok specifikus dinamikai hatása folytán, annál kevesebbet kell a szervezetnek produkálnia, s ez anyagmegtakarítással jár (1912 RévaiNagyLex. C5702, 500) | [a szaru csöves szerkezete] anyagmegtakarítást, illetőleg súlycsökkenést jelent, a nélkül, hogy a teherbírás csökkenne (1929 Az állatok világa ford. CD46) | A nútféderrel [ti. hornyolással] készülő téglákkal történő falazás esetében […] a függőleges illesztésnél nem kell habarcsot használni – micsoda energia- és anyagmegtakarítás! (1998 Magyar Hírlap CD09).

a. ’a megtakarított anyag (mennyisége)’ ❖ a vitorláshajó ma sokkal gyorsabban teheti meg útját, mint annakelőtte, tetemes anyagmegtakarítással, ami a motoroshajóknál az állandó tüzelőanyagfogyasztás folytán nagy ártételt jelent (1930 TolnaiÚjLex. C5735, 100) | Az összes anyagmegtakarítás eléri a 80 százalékot is (2000 Figyelő CD2601).

Vö. ÉKsz.

anyagmegtakarítás főnév 4A
a nyersanyag(ok) gazdaságos, takarékos felhasználása
amennyivel több hő fejlődik a tápanyagok specifikus dinamikai hatása folytán, annál kevesebbet kell a szervezetnek produkálnia, s ez anyagmegtakarítással jár
(1912 RévaiNagyLex.)
[a szaru csöves szerkezete] anyagmegtakarítást, illetőleg súlycsökkenést jelent, a nélkül, hogy a teherbírás csökkenne
(1929 Az állatok világa ford.)
A nútféderrel [ti. hornyolással] készülő téglákkal történő falazás esetében […] a függőleges illesztésnél nem kell habarcsot használni – micsoda energia- és anyagmegtakarítás!
(1998 Magyar Hírlap)
a.
a megtakarított anyag (mennyisége)
a vitorláshajó ma sokkal gyorsabban teheti meg útját, mint annakelőtte, tetemes anyagmegtakarítással, ami a motoroshajóknál az állandó tüzelőanyagfogyasztás folytán nagy ártételt jelent
(1930 TolnaiÚjLex.)
Az összes anyagmegtakarítás eléri a 80 százalékot is
(2000 Figyelő)
Vö. ÉKsz.

Beállítások