aréka fn 6A

1. (Növ) ’a pálmafélék családjába tartozó nemzetség (Areca), ill. ennek fajai közül a bételdiót termő, Dél-Ázsiában termesztett ún. bételpálma (Areca catechu)’ ❖ aréka, ázsiai fa, melynek dióhoz hasonló gyümölcséből az ugynevezett catechu v. japáni föld (összehuzó szer vérfolyásoknál) készittetik (1865 Közhasznú magyarázó szótár C5353, 31) | a tartomány talaja igen termékeny, főterménye a rizs, továbbá az areka és a bors; flórája egyébként olyan, mint Szumatráé (1893 PallasLex. CD02).

2. ’az arékafa termése; bételdió’ ❖ megkente a zöld levelet, belecsavarta az összeaprított arékát s az egészet félpofára gyúrván áhítattal kezdte szopni (1910 Laczkó Géza CD10).

3. ’az arékafából csapolt lé, ill. az abból készült ital’ ❖ de az arekábul nem sokat iszunk (1837 Emlény C0108, 222).

ÖE: ~dió, ~fa, ~pálma.

Vö. IdSz.

aréka főnév 6A
1. (Növ)
a pálmafélék családjába tartozó nemzetség (Areca), ill. ennek fajai közül a bételdiót termő, Dél-Ázsiában termesztett ún. bételpálma (Areca catechu)
aréka, ázsiai fa, melynek dióhoz hasonló gyümölcséből az ugynevezett catechu v.vagy japáni föld (összehuzó szer vérfolyásoknál) készittetik
(1865 Közhasznú magyarázó szótár)
a tartomány talaja igen termékeny, főterménye a rizs, továbbá az areka és a bors; flórája egyébként olyan, mint Szumatráé
(1893 PallasLex.)
2.
az arékafa termése; bételdió
megkente a zöld levelet, belecsavarta az összeaprított arékát s az egészet félpofára gyúrván áhítattal kezdte szopni
(1910 Laczkó Géza)
3.
az arékafából csapolt lé, ill. az abból készült ital
de az arekábul nem sokat iszunk
(1837 Emlény)
ÖE: arékadió, arékafa, arékapálma
Vö. IdSz.

Beállítások