azsúr² hsz és fn (ritk)à jour

I. hsz 0

1. (rég) ’naprakész állapotban’ ❖ Kereskedelmi könyvek à jour vannak, ha az összes tételek, a legutolsók is, bele vannak irva (1893 PallasLex. CD02).

2. ’napi kapcsolatban’ ❖ à jour van ott Csáky az egész hivatalos nagyvilággal (1866 Tanárky Gyula 8460004, 344) | [a Nagyvilág c. folyóirat célja] „áttekinteni a kor világirodalmi termését, s ebből kiválogatni azt a tízívnyi anyagot, amely a magyar olvasót nagyjából »á jour« tartja ennek az irodalomnak az áramaival” (1987 e. Magyar Hírlap CD09).

II. fn 34A9

azsúrban van vmivel a) ’〈munkájával〉 nincs elmaradva, lemaradva’ ❖ ÉrtSz b) ’lépést tart vmivel, kül. eseményekkel, új ismeretekkel, naprakész’ ❖ [könyvében egy hivatkozás] is mutatja, […] hogy mennyire „à jour”-ban volt Than mindig kora kémiájának történéseivel (1972 Szabadváry Ferenc CD30) | kiadónk nincs azsúrban a szomszéd népek nemzeti érzésével (1989 Szörényi László 2024015, 60) | ötven ember hajol a zizegő papírok fölé, másol, jegyzetel, hogy a kormányfő és más illetékesek à jourban legyenek a nyomtatásban megjelenő, képernyőn fölbukkanó és a rádióban elhangzó véleményekkel (1998 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz. azsúr²; TESz. azsúr²; ÉKsz. azsúr²; IdSz. à jour

azsúr² határozószó és főnév (ritk)
à jour I. 0 II. 34A9
I. határozószó 0
1. (rég)
naprakész állapotban
Kereskedelmi könyvek à jour vannak, ha az összes tételek, a legutolsók is, bele vannak irva
(1893 PallasLex.)
2.
napi kapcsolatban
à jour van ott Csáky az egész hivatalos nagyvilággal
(1866 Tanárky Gyula)
[a Nagyvilág c. folyóirat célja] „áttekinteni a kor világirodalmi termését, s ebből kiválogatni azt a tízívnyi anyagot, amely a magyar olvasót nagyjából »á jour« tartja ennek az irodalomnak az áramaival”
(1987 e. Magyar Hírlap)
II. főnév 34A9
(csak szókapcsolatban)
azsúrban van vmivel
a)
〈munkájával〉 nincs elmaradva, lemaradva
ÉrtSz.
b)
lépést tart vmivel, kül. eseményekkel, új ismeretekkel, naprakész
[könyvében egy hivatkozás] is mutatja, […] hogy mennyire „à jour”-ban volt Than mindig kora kémiájának történéseivel
(1972 Szabadváry Ferenc)
kiadónk nincs azsúrban a szomszéd népek nemzeti érzésével
(1989 Szörényi László)
ötven ember hajol a zizegő papírok fölé, másol, jegyzetel, hogy a kormányfő és más illetékesek à jourban legyenek a nyomtatásban megjelenő, képernyőn fölbukkanó és a rádióban elhangzó véleményekkel
(1998 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz. azsúr²; TESz. azsúr²; ÉKsz. azsúr²; IdSz. à jour

Beállítások