báránypirosító fn 1A (Növ is)

’szőrös levelű, heverő szárú, égszínkék virágú növény, amelynek gyökeréből régebben a bárányok megjelölésére is haszn. festőanyagot készítettek, ill. e növények faja, a pirosítógyökér (Alkanna tinctoria)’ ❖ bárány pirosítót […] hoztam neki (1825 Maróthy Mátyás C3037, 19) | A fürdőző görög nők a báránypirosító megreszelt gyökerével hajukat behintik, azután a hajat kendővel összekötik. Erre a nedvesség a gyökér pirosítóját kivonja s a haj barnasárga lesz (1893 PallasLex. CD02) | Homoki pirosító. Alkanna tinctoria (L.) Tausch. – (Báránypirosító, piros- vagy vadökörnyelv, pirítógyökér.) (1902 Wagner János CD35) | A vörös leggyakoribb festőnövénye a buzér (Rubia tinctorum), illetve a báránypirosító (Alkanna tinctoria) gyökere (1990 Magyar néprajz CD47) | A félig zárt gyepekben tömeges a magyar csenkesz (Festuca vaginata), a homoki cickafark (Achillea ochroleuca), a báránypirosító (Alkanna tinctoria) (1999 Természet Világa CD50).

Vö. ÉKsz.; ÚMTsz.

báránypirosító főnév 1A (Növ is)
szőrös levelű, heverő szárú, égszínkék virágú növény, amelynek gyökeréből régebben a bárányok megjelölésére is haszn. festőanyagot készítettek, ill. e növények faja, a pirosítógyökér (Alkanna tinctoria)
bárány pirosítót […] hoztam neki
(1825 Maróthy Mátyás)
A fürdőző görög nők a báránypirosító megreszelt gyökerével hajukat behintik, azután a hajat kendővel összekötik. Erre a nedvesség a gyökér pirosítóját kivonja s a haj barnasárga lesz
(1893 PallasLex.)
Homoki pirosító. Alkanna tinctoria (L.Linnaeus) Tausch. – (Báránypirosító, piros- vagy vadökörnyelv, pirítógyökér.)
(1902 Wagner János)
A vörös leggyakoribb festőnövénye a buzér (Rubia tinctorum), illetve a báránypirosító (Alkanna tinctoria) gyökere
(1990 Magyar néprajz)
A félig zárt gyepekben tömeges a magyar csenkesz (Festuca vaginata), a homoki cickafark (Achillea ochroleuca), a báránypirosító (Alkanna tinctoria)
(1999 Természet Világa)
Vö. ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások