bazídiumos mn 0 (jelzőként) (Gomba)

(rég) ’bazídiummal rendelkező, azzal felépülő’ ❖ izületlen-bazidiumos gyümölcstesttel (1894 PallasLex. CD02) bazídiumos gomba a) (tbsz-ban) ’a valódi gombák országának bazídiummal szaporodó, kitin sejtfalú, rendsz. fejlett tenyésztestű gombákat tartalmazó törzse (Basidiomycota)’ ❖ a bazidiumos gombák génusza (1912 RévaiNagyLex. C5700, 228) | A jelenleg legfejlettebbnek tekintett csoportjuknál [ti. a gombákéinál], a bazidiumos gombáknál, ahová a legtöbb ehető gombánk, például a csiperke, illetve sampion is tartozik, az ivaros folyamat már nem látható (1993 A magyarság kézikönyve CD06) b) ’ebbe a törzsbe tartozó egyed’ ❖ Korhadt nyárfatönkön csoportosan nő a tigris mintázatú, kalapos, bazidiumos gomba, a nyárfagomba (1993 A magyarság kézikönyve CD06) | A lentinánhoz hasonló szerkezetű és hatású glukánokat sok más bazídiumos gombából is kimutattak (1996 Természet Világa CD50).

bazídiumos melléknév 0 (jelzőként) (Gomba)
(rég)
bazídiummal rendelkező, azzal felépülő
izületlen-bazidiumos gyümölcstesttel
(1894 PallasLex.)
bazídiumos gomba
a) (tbsz-ban)
a valódi gombák országának bazídiummal szaporodó, kitin sejtfalú, rendsz. fejlett tenyésztestű gombákat tartalmazó törzse (Basidiomycota)
a bazidiumos gombák génusza
(1912 RévaiNagyLex.)
A jelenleg legfejlettebbnek tekintett csoportjuknál [ti. a gombákéinál], a bazidiumos gombáknál, ahová a legtöbb ehető gombánk, például a csiperke, illetve sampion is tartozik, az ivaros folyamat már nem látható
(1993 A magyarság kézikönyve)
b)
ebbe a törzsbe tartozó egyed
Korhadt nyárfatönkön csoportosan nő a tigris mintázatú, kalapos, bazidiumos gomba, a nyárfagomba
(1993 A magyarság kézikönyve)
A lentinánhoz hasonló szerkezetű és hatású glukánokat sok más bazídiumos gombából is kimutattak
(1996 Természet Világa)

Beállítások