befülled tn ige 1b1

’〈szerves anyag〉 zárt v. rosszul szellőző, magas hőmérsékletű helyen erjedésnek, romlásnak indul’ ❖ a vagon színültig van burgonyával. […] Ha meleg lenne, már régen befülledt volna (1960 Esti Hírlap júl. 31. C4749, 5) | az iskolatáskába csomagolt uzsonna a melegben befülledhet (1989 Frank Júlia CD19) | [a laza tavi üledékben] a nád nem képes megkapaszkodni, levegőzni, ezért befülled, elrothad (2000 Természet Világa CD50).

a. ’〈emberi test〉 rosszul szellőző, túl meleg ruha viselésétől felhevül, kimelegszik’ ❖ végig a hosszú autóúton a zord időjárásra méretezett síruhában szoronganak. Nem éri meg az időnyereség, mert útközben befülledünk, amikor meg kiszállunk, jön a csillapíthatatlan didergés (1998 Magyar Hírlap CD09) | A zord viszonyokra méretezett és hőzáró síruhákban pedig nem jó vezetni. Befülledünk a szoros göncökbe (2000 Magyar Hírlap CD09).

befülled tárgyatlan ige 1b1
〈szerves anyag〉 zárt v. rosszul szellőző, magas hőmérsékletű helyen erjedésnek, romlásnak indul
a vagon színültig van burgonyával. […] Ha meleg lenne, már régen befülledt volna
(1960 Esti Hírlap júl. 31.)
az iskolatáskába csomagolt uzsonna a melegben befülledhet
(1989 Frank Júlia)
[a laza tavi üledékben] a nád nem képes megkapaszkodni, levegőzni, ezért befülled, elrothad
(2000 Természet Világa)
a.
〈emberi test〉 rosszul szellőző, túl meleg ruha viselésétől felhevül, kimelegszik
végig a hosszú autóúton a zord időjárásra méretezett síruhában szoronganak. Nem éri meg az időnyereség, mert útközben befülledünk, amikor meg kiszállunk, jön a csillapíthatatlan didergés
(1998 Magyar Hírlap)
A zord viszonyokra méretezett és hőzáró síruhákban pedig nem jó vezetni. Befülledünk a szoros göncökbe
(2000 Magyar Hírlap)

Beállítások