beköpés fn 4B

1. ’a beköp igével kifejezett cselekvés’ ❖ [a] horog, mellyre a’ hús felakasztódik, […] nem egészen bizonyos a’ férgek’ beköpése, ’s más bogarak és pókok ellen (1846 Zelena Ferenc 8534002, 14).

2. (biz) ’szellemes(kedő) megjegyzés, bemondás’ ❖ Hát te meg mit kacsingatsz, Lollobrigida? – szólt a srác. Ez a beköpés felszárította a Vajdling könnyeit, és […] az egész társaságból kibuggyant a nevetés (1958 Szekeres György ford.–Sabatier C3925, 64) | padtársával együtt elütve az iskolai órák unalmát azon versenyeztek, ki tud jobb, nevetésre, harsány derültségre alkalmat adó beköpést mondani (2000 Új Könyvek CD29).

3. (szleng) ’titokban történt bejelentés, feljelentés, besúgás’ ❖ Enrique neve szerepelt a nyilvántartásban. Volt róla egy beköpés Ramóntól (1977 Kertész Imre² CD41).

Vö. ÉKsz.

beköpés főnév 4B
1.
a beköp igével kifejezett cselekvés
[a] horog, mellyre a’ hús felakasztódik, […] nem egészen bizonyos a’ férgek’ beköpése, ’s más bogarak és pókok ellen
(1846 Zelena Ferenc)
2. (biz)
szellemes(kedő) megjegyzés, bemondás
Hát te meg mit kacsingatsz, Lollobrigida? – szólt a srác. Ez a beköpés felszárította a Vajdling könnyeit, és […] az egész társaságból kibuggyant a nevetés
(1958 Szekeres György ford.Sabatier)
padtársával együtt elütve az iskolai órák unalmát azon versenyeztek, ki tud jobb, nevetésre, harsány derültségre alkalmat adó beköpést mondani
(2000 Új Könyvek)
3. (szleng)
titokban történt bejelentés, feljelentés, besúgás
Enrique neve szerepelt a nyilvántartásban. Volt róla egy beköpés Ramóntól
(1977 Kertész Imre²)
Vö. ÉKsz.

Beállítások