betörésbiztos mn 12A

’olyan típusú 〈(zár- v. nyílászáró) szerkezet, anyag stb.〉, amely betörés ellen (nagyfokú) védelmet nyújt’ ❖ a törhetetlen, betörésbiztos, teli üveg burkolatú pavilonsor (1994 Magyar Hírlap CD09) | Ma már az is előírás, hogy a bejárati ajtók több ponton záródó, betörésbiztos kivitelben készüljenek (1996 Lakáskultúra CD39) | betörésbiztos zárrendszerrel ellátott […] ablak- és ajtóvédő szerkezetet (1996 Lakáskultúra CD39) | betörésbiztos páncélozott ajtók (1999 Magyar Hírlap CD09).

a. ’ilyen zár-, nyílászáró v. riasztószerkezettel ellátott, betörés ellen védett 〈épület, helyiség〉’ ❖ revolvert, pisztolyt ezentúl csak sportklubok céllövő szakosztályai tarthatnak, de ezeknek is abszolút betörésbiztossá kell tenniük a tárolóhelyet: betonnal kell megerősíteni a falakat, a rendőrséggel összekapcsolt riasztót kell beszereltetniük (1996 Magyar Hírlap CD09).

betörésbiztos melléknév 12A
olyan típusú (zár- v. nyílászáró) szerkezet, anyag stb.〉, amely betörés ellen (nagyfokú) védelmet nyújt
a törhetetlen, betörésbiztos, teli üveg burkolatú pavilonsor
(1994 Magyar Hírlap)
Ma már az is előírás, hogy a bejárati ajtók több ponton záródó, betörésbiztos kivitelben készüljenek
(1996 Lakáskultúra)
betörésbiztos zárrendszerrel ellátott […] ablak- és ajtóvédő szerkezetet
(1996 Lakáskultúra)
betörésbiztos páncélozott ajtók
(1999 Magyar Hírlap)
a.
ilyen zár-, nyílászáró v. riasztószerkezettel ellátott, betörés ellen védett 〈épület, helyiség〉
revolvert, pisztolyt ezentúl csak sportklubok céllövő szakosztályai tarthatnak, de ezeknek is abszolút betörésbiztossá kell tenniük a tárolóhelyet: betonnal kell megerősíteni a falakat, a rendőrséggel összekapcsolt riasztót kell beszereltetniük
(1996 Magyar Hírlap)

Beállítások