betűszó fn 8A6 (Nyelvt)

’olyan mozaikszó, amelyet több szóból álló szerkezet szavainak kezdőbetűi v. egy szó egymást közvetlenül nem követő betűi, ill. ezek ábécébeli megnevezései alkotnak’ ❖ sokan nem is tudják már, minek a rövidítése volt eredetileg valamelyik betűszó (például az IBUSZ) (1954 Fónagy Iván–Soltész Katalin 1054001, 9) | A magyar nyelvet sem rontja pl. a „lézer” szó használata, hiszen ez lefordíthatatlan betűszó (bár korábban a betűszavak, rövidítések lefordítására is találhatunk példát: kft., rt. a német GmbH, ill. AG helyett) (1997 Természet Világa CD50) | köznévi betűszók is keletkeznek, ilyen például a tv (televízió) (1997 Magyar nyelv és irodalom CD13).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

betűszó főnév 8A6 (Nyelvt)
olyan mozaikszó, amelyet több szóból álló szerkezet szavainak kezdőbetűi v. egy szó egymást közvetlenül nem követő betűi, ill. ezek ábécébeli megnevezései alkotnak
sokan nem is tudják már, minek a rövidítése volt eredetileg valamelyik betűszó (például az IBUSZIdegenforgalmi, Beszerzési, Utazási és Szállítási Részvénytársaság)
(1954 Fónagy Iván–Soltész Katalin)
A magyar nyelvet sem rontja pl.például a „lézer” szó használata, hiszen ez lefordíthatatlan betűszó (bár korábban a betűszavak, rövidítések lefordítására is találhatunk példát: kft.korlátolt felelősségű társaság, rt.részvénytársaság a német GmbHGesellschaft mit beschränkter Haftung ’korlátolt felelősségű társaság’, ill. AGAktiengesellschaft ’részvénytársaság’ helyett)
(1997 Természet Világa)
köznévi betűszók is keletkeznek, ilyen például a tv (televízió)
(1997 Magyar nyelv és irodalom)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások